JUTRI O SCOPOLIJEVEM VRTU

Ponedeljek, 09. marec 2015

V Idriji se tudi letos nadaljujejo dogodki ob 10.obletnici Scopolijevega spominskega vrta, ki so jo uradno zaokrožili leta 2014.

Leta 2004, prav ob 250-letnici prihoda prvega rudniškega zdravnika in slovitega naravoslovca Janeza Antona Scopolija v Idrijo, so se v idrijskem muzejskem društvu odločili, da začnejo urejati Scopolijev spominski botanični vrt. Janez Anton Scopoli namreč v Idriji ni deloval le kot rudniški zdravnik, ampak je kot naravoslovec evropskega pomena neumorno raziskoval tudi v letih svojega delovanja v Idriji. Po Linnejevem sistemu je prvi na sodobnih znanstvenih osnovah utemeljil vednost o rastlinah, živalih, mineralih in kamninah na ozemlju tedanje Kranjske. Potemtakem lahko trdimo, da je poznavanje rastlinstva na Kranjskem v največjem delu izšlo iz mesta Idrija, ki je že zaradi dolgoletnega Scopolijevega bivanja za zgodovino botanike dobilo trajen pomen. Poleg Scopolija so z Idrijo močno povezana tudi naslednja botanična imena, Hacquet, Hladnik, Freyer, Dolliner, Dežman, Glowacki ...
Ker je bila pomembnost delovanja teh naravoslovcev v Idriji premalo cenjena, se je porodila misel, da bi bila ena od možnosti ureditev vrta, kjer bi v živo prikazali rastline, ki so jih ti botaniki odkrili oziroma prvi opisali. Spomladi 2004 so tako botanični navdušenci v okviru Muzejskega društva Idrija na nekdanjem smetišču začeli zamisel uresničevati in tako danes ob Jožefovem jašku pred vhodom na Rake stoji Scopolijev vrt, kjer rastejo rastline, ki jih najdemo v Idriji in širši okolici. Botanični vrt utrjuje splošno zavedanje domačinov in turistov o pomenu dela znamenitih naravoslovcev in o najširšem pomenu Idrije za razvoj naravoslovja v evropskem prostoru.

V okviru lanskoletne desetletnice bo Muzejsko društvo Idrija jutri v prizivnici Antonijevega rova obletnico predstavilo v sliki, besedi in glasbi.


Metka Rupnik


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C