DANES SVETOVNI DAN RADIA

Petek, 13. februar 2015

Današnji dan, 13. februar, je UNESCO razglasil za svetovni dan radia. Gre za medij, ki doseže več kot 95 odstotkov prebivalcev sveta ne glede na njihov družbeni položaj in tako ostaja medij z najbolj razširjenim občinstvom.

V Sloveniji je registriranih 90 radijskih programov, vendar je večina od teh povezanih v komercialne mreže, ki so manjšim radiem odvzele vso identiteto. Celotno območje države pokrivajo trije javni programi Radia Slovenija: Prvi program, Val 202 in Ars. Največjo pokritost med zasebnimi programi dosega Radio Ognjišče.

Sedaj deluje pet programskih mrež z ustrezno prilagojenimi dovoljenji: Radio 1, Radio Center, Radio Antena, Radio 94 in Primorski val. Za mnoge je radio še vedno najpogostejši vir poslušanja glasbe. Skupno število predvajanih skladb na slovenskih programih letno doseže skoraj deset milijonov, delež domače glasbe pa je približno 40-odstoten.

Primorski val, ki združuje dva programa na severnem Primorskem, še vedno ostaja edina mreža v Sloveniji, ki ima status posebnega pomena. Njegova posebnost je tudi v tem, da sta oba lokalna radia po združitvi ohranila lokalne studie in lastno produkcijo. O takem načinu dela so nekoč razmišljali tudi drugi lokalni mediji, na primer, gorenjski, vendar so med izdajatelji prevelike razlike, da bi bilo moč program združevati.

Manjši izdajatelji radijskih programov v Sloveniji niso v dobri kondiciji, še posebej ne tisti, ki imajo status posebnega pomena. Njim je država sicer omogočila nekoliko lažjo pot do javnega denarja, hkrati pa jim predpisala visoke programske standarde in obvezno zaposlovanje šestih redno zaposlenih delavcev. Gospodarsko interesno združenje teh izdajateljev se že vrsto let prizadeva, da bi država prilagodila zakonodajo v korist sistemskega financiranja tistih radijskih programov, ki opravljamo poseben javni servis, in s tem dopolnjujemo vsebino nacionalnih medijev, ki se financirajo iz naročnin.

Sicer pa so v zadnjih letih na poslušanju pridobivali v glavnem komercialni mediji z zabavnimi vsebinami, kar še posebej velja za velike centre, kjer živi največ slovenskega prebivalstva. Redko naseljena območja, kjer, na primer, deluje tudi Primorski val, še vedno prisegajo na informativne vsebine, saj jih nacionalni mediji redko prinašajo. Primorski val tudi po tej plati ni izgubil poslušalcev in je v mesecu januarju letos dosegel najboljši rezultat v letu dni.

Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
15°C / 32°C
nedelja
12.07.2020
16°C / 32°C
ponedeljek
13.07.2020
15°C / 28°C