JASLIčNA POT PRINESLA BOžIčNO VZDUŠJE V STARI DEL TOLMINA

Ponedeljek, 22. december 2014

Adventni dnevi pričakovanja se počasi iztekajo in sredi tega tedna bomo praznovali božič. Å tevilne decembrske prireditve pa so praznične dni napovedale že v tem vikendu. V Tolminu je tako v starem mestnem jedru zaživela jaslična pot.


V 18 izložbah Rutarjeve ulice, Trga 1. maja in Cankarjeve ulice so letos zaživele postavitve jaslic različnih izdelovalcev, ki so vsake na svoj način in v svoji tehniki predstavile božično skrivnost. Prvi je s postavljanjem svojih jaslic v Tolminu že pred leti začel Lojze Beguš, ki je v svoji garaži vsako leto na drugačen način razstavil afriške jaslice. Prav njemu se je porodila ideja, da bi tovrstne postavitve zaživele po vsem starem delu Tolmina. Letos je zamisel uresničilo Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina.


V soboto so jaslično pot tudi uradno odprli na prireditvi na starem trgu pri fontani na kateri je bil podrobneje orisan projekt jaslične poti, predstavljena je bila zgodovina jaslic, z božično pesmijo pa so vzdušje pomagali ustvariti pevci otroškega pevskega zbora župnije Tolmin. Sodelujoče je pozdravil tudi tolminski župan Uroš Brežan, ki je pohvalil tovrstne pobude, jaslično pot pa je zatem blagoslovil tolminski župnik Damijan Bajec.


Ob praznični okrasitvi in božični glasbi, ki spremlja jaslično pot, so se zbrani lahko podali občudovat jaslice, ki bodo v Tolminu praznično vzdušje ustvarjale vse do konca januarja.


Prijetno družabno ozračje, druženje in sproščen klepet ob kozarčku kuhanega vina ob otvoritvi jaslične poti pa dajejo vedeti, da Tolminci take pobude pozdravljajo in si jih želijo tudi v bodoče.


Matej Kavčič


Foto: Radovan Lipušček

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C