SIMPOZIJ NA TEMO žENSK V PRVI SVETOVNI VOJNI

Sobota, 20. september 2014

Fundacija Poti miru v Posočju je v tem tednu pripravila sklop dogodkov ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne.

Fundacija se v sodelovanju z različnimi partnerji trudi, da bi se ob stoletnicah na spoštljiv in spraven način spomnili vseh, ki so v prvi svetovni vojni trpeli, generacijam, ki danes bivajo in ustvarjajo v skupnem evropskem prostoru, pa omogočili priložnosti za skupne projekte in sodelovanja na področju znanosti, kulture in turizma.

Včeraj je v prostorih Fundacije potekal simpozij z naslovom Položaj žensk na predvečer vojne. S svojimi prispevki so na njem sodelovali Marta Verginella, Barbara Å atej, Žiga Koncilija, Urška Strle, Ana Cergol Paradiž in Peter Mikša, vsi s Filozofske fakultete v Ljubljani, ob njih pa še Tullia Catalan s tržaške univerze.

Pobuda za simpozij je nastala na podlagi istoimenske razstave, katere namen je osvetliti položaj in vlogo žensk v prvi svetovni vojni. Tadej Koren iz Fundacije Poti miru v Posočju.

Izjava: Tadej Koren

Eden od pomembnejših dogodkov, ki ga pripravljajo na Fundaciji se bo zgodil 21. marca prihodnje leto, ko bodo skupaj s slovenskimi in italijanskimi partnerji ter s prisotnostjo predsednikov Slovenije in Italije na Trgu Evropa med Novo Gorico in Gorico slavnostno odprli Pot miru od Alp do Jadrana, ki bo ob stoletnici začetka soške fronte povezala nekdaj ločeni državi, kraje in ljudi.

Včerajšnje aktivnosti je sklenil večerni koncert Kvarteta pozavn študentov Akademije za glasbo v Ljubljani, ki je v kulturnem domu izvedel nekaj klasičnih del v priredbi za to trobilno zasedbo, predstavili pa so tudi avtorsko skladbo In memoriam, ki jo je prav za to priložnost napisal član kvarteta, domačin z Vrsna, David Miljančič. 


Matej Kavčič

Izjava: Tadej Koren

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
18°C / 32°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 32°C
ponedeljek
17.08.2020
18°C / 29°C