100-LETNICA IZGRADNJE VETROVALNE NAPRAVE PREDORA BUKOVO

Ponedeljek, 15. september 2014

Tretji dogodek Društva Baška dediščina, prireditev poimenovana Odmevi dediščine, je včeraj potekala na ozkem odseku med magistralno cesto in reko Bačo pred vasjo Koritnica, ob stavbi, ki ji domačini rečejo kar »Vetrovalna«. Gre za vetrovalno napravo železniškega predora Bukovo, ki danes spada med najlepše sledi preteklosti na tem območju. Z Odlokom o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju Občine Tolmin je bil objekt leta 2002 razglašen za spomenik tehniške dediščine lokalnega pomena. Naprava je po dokumentiranih virih v letošnjem letu dopolnila 100-letnico obstoja.

Društvo Baška dediščina, ki si že od ustanovitve prizadeva za ohranitev tovrstne zapuščine v Baški grapi, je na objektu vetrovalne naprave, ki so jo društvu predale v upravljanje Slovenske železnice, izdelalo varnostne mreže za okna, obnovilo razsvetljavo, zamenjalo trhlo okno in stranska vrata, prebarvalo vhodna vrata in okna ter na novo izdelalo in postavilo leseno pisarno v notranjosti. Tako je ta zgradba, ki v svojem drobovju skriva ogromen ventilator za odpihovanje dima iz bližnjega predora, dočakala častitljivo obletnico izgradnje kot edina še ohranjena te vrste v Evropi.

Ob dobri udeležbi domačinov in gostov sta na prireditvi spregovorila župan Občine Tolmin Uroš Brežan, ki je posebej izpostavil vrednost prostovoljnega dela in motiviranosti za ohranitev zgodovinskih pričevanj Društva Baška dediščina, saj, kot je kasneje potrdil ravnatelj muzeja Slovenskih železnic Mladen Bogić, od pristojnih inštitucij takšne požrtvovalnosti za varovanje odsluženih tehniških objektov ne moremo pričakovati. Toni Obid, pobudnik razglasitve vetrovalne naprave za tehniški spomenik ter ljubiteljski raziskovalec predorov, je v osrednjem govoru predstavil trnjevo pot dokazovanja in urejanja objekta, ki se ga spominja iz časa njegovega rednega delovanja. Družina Bratina, katere oče je opravljal delo čuvaja vetrovalne naprave, je na včerajšnjem dogodku ob stavbi odkrila obeležje, ki ga je izdelal domačin Ivan Vojko Lesjak po zasnovi člana upravnega odbora Društva baška dediščina Aleša Bizajla.

Družabni popoldan ob 100-letnem kamnitem tehničnem starčku so izdatno razživili mladi pihalni ansambel Dej še n litro, ki čez nekaj dni obeležujejo svojo 15-letnico. 

Å pela Mrak

Foto: Simona Trojar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.04.2024
5°C / 17°C
nedelja
21.04.2024
1°C / 16°C
ponedeljek
22.04.2024
4°C / 14°C