60 LET LOVSKE DRUŽINE OTAVNIK

Petek, 11. julij 2014
Preteklo soboto so v Lovski Družini Otavnik s priložnostno slovesnostjo obeležili 60 letnico ustanovitve. NA priložnostni slovesnosti številni govorniki niso skrivali navdušenja nad dobrim delom društva, še posebej zadovoljni pa so bili, da so v svoji sredi lahko pozdravili dva ustanovna člana -Janka Å tremflja in Rajka Mraka. V lovskem domu v Orehku so ob tej priložnosti postavili razstavo trofej in fotografsko predstavitev divjadi ter lovišča. Lovska družina Otavnik, ki sicer spada v Zvezo lovskih družin Idrija, trenutno šteje 38 članov, njihovo lovišče pa se razprostira na dobrih tri tisočih hektarih. Poleg lepo urejenega doma v Orehku skrbijo tudi za lovsko kočo na Otavniku. Vzdržujejo tudi 50 km steza, ki jih delijo s planinci in sprehajalci. Te steze so prepletene po celem lovišču, od Porezna, preko Zakojške grape, Otavnika, Kojce, do Buckove grape.

Za to so potrebne številne prostovoljne delovne ure, predvsem pa veliko strpnosti pri dogovarjanjih z lastniki zemljišč, saj divjad ne pozna meje med divjino in kulturno krajino. Prav zato v družini posvečajo veliko energije za zmanjšanje populacije tistih živali, ki kmetom povzročajo največ škode. Nedvomno so v tem najmočnejši divji prašiči.

Načrti družine temeljijo tudi na izvajanju lovskega turizma, s čimer sooblikujejo turistično ponudbo na cerkljanskem.

Ne gre prezreti tudi podatka, da je Lovska družina Otavnik pred dvema letoma prejela Bevkovo nagrado, ki jo ob občinskem prazniku podeljuje Občina Cerkno.

Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
17.04.2021
1°C / 15°C
nedelja
18.04.2021
4°C / 15°C
ponedeljek
19.04.2021
6°C / 13°C