OBNOVITEV POBRATENJA IN MINHER

Sobota, 21. junij 2014

Včeraj je občina Idrija na gradu Gewerkenegg pripravila priložnostno svečanost ob podpisu listine o obnovitvi pobratenja z občino Labin na Hrvaškem, ki je bilo sklenjeno že leta 1981, mesti pa je povezala skupna rudarska tradicija in idrijski rudarji, ki so zlasti v letih med obema vojnama iskali delo v labinskem premogovniku. Z razpadom nekdanje skupne države sta se obe pobrateni mesti znašli v dveh novonastalih državah, z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo pa se odpirajo tudi nove možnosti projektnega sodelovanja.

Župan občine Idrija Bojan Sever in labinski župan Tulio de Metlika sta na včerajšnji svečanosti podpisala listino o obnovitvi pobratenja. Nov dokument o pobratenju temelji na sodelovanju lokalnih skupnosti na različnih področjih, s skupnim ciljem obnove, ohranjanja in predstavljanja rudarske dediščine in z njo povezane tradicije, znanja, možnosti izmenjave dobrih praks...V spomin na podpis tega dokumenta sta si župana obeh mest izmenjala spominski umetniški deli idrijskega in labinskega umetnika. Ob tej priložnosti sta izpostavila pomen širitve sodelovanja na vseh področjih, zlasti pa v projektih, kot je Minher, ki omogočajo medsebojno spoznavanje, zbliževanje in sodelovanje, zlasti pa prenose dobrih praks na razvojnih področjih, ki družijo obe mesti.

V nadaljevanju svečanosti so predstavniki partnerskih mest različnih držav strnili svoje izkušnje iz sodelovanja v projektu Minher - rudarska dediščina: Rudniki priložnosti, ki sodi v okvir programa Evropa za državljane. Projekt je združil rudarska mesta Rybnik na Poljskem, Carbonia v Italiji, Banovići v Bosni in Hercegovini, hrvaški rudarski mesti Labin in Raša ter Velenje in Idrijo v Sloveniji.

Skupni cilj projekta je bil povezati vsa rudarska mesta na teh območjih, ustvariti stabilno mrežo za pretok znanja in informacij, zlasti pa, kar nekaterim izmed teh mest že uspeva, opuščene rudnike trajnostno oživiti kot vitalne dele preteklosti ter jih organizirati na raven turistično-gospodarskih destinacij. Vsi predstavniki partnerskih mest so izrazili zadovoljstvo nad priložnostmi in možnostmi, ki jih je projekt ponudil, ter upanje, da se po zaključku projekta Minher, ki se končuje septembra letos, povežejo v novem projektnem sodelovanju na temo rudarstva.Metka Rupnik
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C