SPOMIN NA TOLMINSKO GLEDALIŠÄE ŠE žIVI

Ponedeljek, 17. marec 2014

Včeraj so se v Tolminu s prireditvijo in priložnostno razstavo poklonili spominu na Tolminsko gledališče.

Tolminsko gledališče, ki je delovalo med leti 1945 in 1964 je bilo pomemben gradnik kulturnega dogajanja v Tolminu, saj je za takratne čase delovalo na presenetljivo visokem nivoju, skupno pa so igralci v vseh letih delovanja odigrali okoli 280 predstav pred več kot 80.000 gledalci.

Tolminski gledališčniki so se ob ljudskih igrah Miklova Zala in Oj, to lectovo srce lotevali tudi zahtevnejših tekstov kot je Cankarjevo Pohujšanje v dolini Å entflorjanski. Večkrat so sodelovali tudi s profesionalnimi režiserji; še posebej s Srečkom Tičem.

Pobudo za včerajšnjo spominsko slovesnost sta dala Martina in Borut Klanjšček, ki sta v zapuščini svojega očeta Viktorja Klanjščka odkrila veliko dokumentacije o Tolminskem gledališču, ki jo bosta predala Tolminskemu muzeju, k organizaciji pa se je aktivno vključilo tudi Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina, ki je med drugim poskrbelo tudi za ponatis zbornika iz leta 1959.

Ob razstavi, ki je nastala na podlagi omenjene zapuščine je včeraj potekala tudi spominska prireditev na kateri so podrobneje predstavili delovanje in pomen Tolminskega gledališča, v kulturnem programu pa so se prepletale glasbene točke iz iger, videoposnetki pogovorov z nekaterimi še živečimi igralci, svoj delež so dodali tudi člani Pihalnega orkestra Tolmin, prireditev pa je povezoval dramski igralec Gašper Tič, vnuk že omenjenega režiserja Srečka Tiča.

Ob nostalgičnem obujanju spominov je bila tudi večkrat podana pobuda, da bi se v prihodnosti dejavnost Tolminskega gledališča znova obudila, izražena pa je bila tudi želja, da bi se zunanjosti stavbe tolminskega kinogledališča ob načrtovani statični in funkcionalni prenovi ne spreminjalo.

Matej Kavčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C