JELENÅ EK NA KOLEDAJU

Sobota, 28. december 2013

Zadnje dni starega leta sta Krajevna skupnost Godovič in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo izdala nadvsem zanimiv koledar z letnico 2014, posvečen arheološkemu najdišču na Jelenšku nad Godovičem.

Koledar, ki je izšel pred dnevi, list za listom, na fotografijah, ki spremljajo vsak mesec novega koledarskega leta, odstira bogastvo ostalin, ki so jih arheologi našli na tem arheološkem najdišču.

Jelenšek je 817 metrov visoka vzpetina nad Godovičem in je bil poseljen že v drugi.polovici 1. tisočletja pr.n.št., v starejši železni dobi, o čemer pričajo bogate arheološke najdbe, kar 270 železnih in bronastih predmetov, največ ostankov različnega orožja, starejšega od 2500 let. Lega Jelenška je bila strateškega pomena, saj je omogočala nadzor nad prehodi na vseh štirih straneh. Gradišče na njem je bilo utrjeno in je skupaj z naselbinama na današnjem Mostu na Soči in v Kobaridu tvorilo del železnodobne svetolucijske kulture. V sedlu severno od vrha Jelenška so imeli prebivalci te utrjene vasi pokopališče z žarnimi grobovi. Ker so k pepelu pokojnika v grob polagali osebne predmete, orodja in orožje, so ti grobovi - doslej jih je bilo izkopanih in pregledanih 37, verne priče tedanjega žvljenja tedanjih prebivalcev. Arehologi iz Narodnega muzejka Slovenije in novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine so leta 1993 raziskali še preostali del grobišča, njihove najdbe najdbe pa hrani Narodni muzej Slovenije. Danes je teren poraščen in le izkušeno oko arheologa zazna obrise ostalin te davne kulture, skrite pod površjem. Zato pa koledar, ki sta ga izdala godoviška krajevna skupnost in tamkajšnje gasilsko društvo skozi fotografije Tomaža Lauka iz Narodnega muzeja Slovenije odstirajo podobe orožja, orodja, nakita in drugih uporabnih predmetov, kot so jih uporabljali prebivalci Jelenška v 5. in 4. stoletju pr.n.št., kamor časovno sodijo zadnji raziskani grobovi v najdišču.


Metka Rupnik
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
21.01.2021
3°C / 9°C
petek
22.01.2021
8°C / 12°C
sobota
23.01.2021
10°C / 10°C