POLETNI GORSKI TRAVNIKI PRI ČRNEM ORLU

Četrtek, 23. maj 2013
V okviru dogodkov Tedna Geoparka Idrija, ki poteka že tretje leto zapored, je botanična sekcija Muzejskega društva Idrija včeraj v Galeriji pri ÄŒrnem orlu v Idriji odprla že četrti del razstave v sklopu Flora Carniolica, ki postavlja na ogled likovne podobe naših rastlin akademskega slikarja Rafka Terpina. Dogodek pa je obogatilo tudi otvoritveno predavanje dr. Jožeta Bavcona o poletnih gorskih travnikih v naših krajih.

Prvobitni rastlinski prebivalci naših krajev so gozdovi, travniki in pašniki pa so plod človeškega dela, saj je človek lahko preživel le tam, kjer je s krčenjem gozda zagotovil odprte površine za bivališča in kmetijstvo. Ker so nekoč znali sonaravno gospodariti, so s tem pomembno pripomogli k večanju pestrosti rastlinskih vrst, kot je poudaril predavatelj dr.Jože Bavcon, cerkljanski rojak, sicer tudi direktor ljubljanskega Botaničnega vrta. Ob videoprojekciji Ivana Laharnarja je predstavil tipično poletno pisano cvetno okrasje naših travnikov, ki običajno šteje razkošnih preko 150 ratličnih vrst. Od rumenih glavic regrata na nižjeležečih območjih do prelestnih cvetov pogačice, ki zlato pobarvajo višjeležeče senožeti. Pa orlice, med kmeti nezaželene, sicer tudi strupene čemerike, redkejše, čudovite lilije... Pod Poreznom so avgusta najleše modre "kraljice gora", v avgustovski suši pa se povsod zasliši zvok škrobotčevih semen. Ta pestrost dandanes z zaraščanjem, žal, počasi usiha. Sami te izjemne pisane lepote, ki jo še imamo, skorajda ne opazimo več, saj se nam zdi preveč samoumevna. K nam jo hodijo občudovat Angleži in drugi Evropejci, ki so jo že izgubili.

----------------

izjava Jože Bavcon

---------------

Pestrost naših travnikov bi, kot poudarja Bavcon, zlahka ohranili brez večjega truda že s primernim načinom kolobarjenja, s čimer bi ohranili semensko banko v tleh in omogočili njeno preživetje.

V nadaljevanju poletno-cvetno obarvanega večera je o nekaterih tipičnih poletnih travniških rastlinah spregovorila tudi biologinja Marija Bavdaž, ki ji boste v Galeriji pri ÄŒrnem orlu lahko prisluhnili tudi v soboto dopoldne.

Med občinstvom, ki je na včerajšnjem dogodku napolnilo galerijo, je bilo kar nekaj zanimivih gostov, med njimi tudi Juta Krulc, zagotovo najstarejša še zaposlena krajinska arhitektka na svetu, ki je letos zaokrožila 100 let življenja.

Metka Rupnik

 

izjava Jože Bavcon

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 12°C
sreda
13.12.2023
5°C / 12°C