IZ IDRIJE PRIPOMBA NA NACIONALNI PROGRAM KULTURE

Četrtek, 14. februar 2013

Občina Idrija je na ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport vložila pripombo na osnutek Nacionalnega programa RS za kulturo 2013-2016, ki je v javni obravnavi.

Pripomba se nanaša na področje varovanja kulturne dediščine, in sicer na področje ukrepov za zagotavljanje učinkovitosti javne službe varstva in ohranjanja kulturne dediščine. V tem poglavju v okviru drugega cilja Ukrep 3. taksativno navaja državne javne zavode s področja varovanja kulturne dediščine in ukrepe za zagotavljanje prostorskih pogojev za njihovo delovanje, vendar med njimi ni državnega javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Glede na univerzalni pomen dediščine živega srebra, ki ga je Idriji in Almadénu prinal UNESCO, na Občini Idrija menijo, da je upravičeno pričakovati, da bo dediščini živega srebra tudi Republika Slovenija priznala pomen tako, da bo ustvarila pogoje za zagon in delovanje že ustanovljenega.državnega javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Župan Bojan Sever je na ministra Turka naslovil prošnjo, da posveti ponovni razmislek temu poglavju nacionalnega programa za kulturo in vanj umesti tudi skrb Republike slovenije za dediščino, ki je vpisana na UNESCO Seznam svetovne kulturne dediščine.Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
15.07.2020
12°C / 28°C
četrtek
16.07.2020
13°C / 28°C
petek
17.07.2020
15°C / 28°C