GRAPARJI TUDI LETOS Z NABRUÅ ENIM JEZIKOM

Petek, 10. februar 2012

V Idriji pustovanje tradicionalno prireja Kulturno pustno društvo Graparji. Zabavna druščina, ki večinoma izhaja ali pa je vsaj priseljena v idrijski becirk Grapa vsako leto na pustno soboto in potem ponovno na pustni torek priredi pustovanje, za katerega je predvsem značilen prefinjen humor in pikre pripombe. Včeraj po 15. uri so se tako dotaknili aktualne slovenske politike, od granitnih kock do ponarejenih spričeval, raziskovali izvor pujskov v državi in jih po večini povezali kar s finančnimi oddelki raznoraznih državnih in lokalnih institucij. Ubežala jim seveda ni niti občina Idrija in kljub temu, da kar nekaj prirediteljev kruh služi prav na Občini Idrija in z njo povezanih podjetjih, so premogli znatno mero samokritike in humorja na takorekoč lasten račun. Kljub temu, da se je, kot so priznali sami povezovalci prireditve, prav gotovo pa opazili tudi obiskovalci, ostrina skozi leta graparskega pusta nekoliko omilila, pa vseeno ni šlo brez novega predjamskega gradu na Uti, idrijskega pokopališča prez toalet, čudodelke, ki bi jo bilo potrebno zaposliti na Občini, da bi lahko uspešno izvedli svoje projekte, Rudnika živega srebra v likvidaciji in Rudnika granitnih kock v odpiranju, Geyparka, ki bo poživil idrijski centralni park s palmami ter akvarijskih ribic.


Osrednja tema prireditve so bile pravljice, ki se zadnjih dobrih dvajset let odvijajo v Sloveniji. Rešitev na tako imenovano politično krizo so iskali Smrkci in iz žepa pri tem potegnili pištolo, Kretenčkovi, ki bodo prebivalcem Slovenije pomagali na poti nazaj v kamenodobni način življenja, pa vsemogočne Metke in Janko, Robin Hoodi, ki bodo jemali tajkunom in dajali revnim, Erazem Predjamski in mnogi drugi.


Kolikor je prireditvi manjkalo še nekaj več poguma pri aktualnih političnih vicih pa so organizatorji to vsekakor nadomestili z izborom predelav znanih skladb v aktualni preobleki. Vkolikor ste program Graparjev včeraj zamudili, si ga lahko ogledate v njegovi ponovitvi še na pustni torek ob 16. uri.


Sabina Carli

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
21.01.2021
3°C / 9°C
petek
22.01.2021
7°C / 12°C
sobota
23.01.2021
9°C / 9°C