PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV USPEL

Nedelja, 02. september 2012

Včeraj, na prvi septembrski dan, je na Mestnem trgu Idrija in bližnjih lokacijah potekal prvi Praznik idrijskih žlikrofov, kulinarična prireditev, katere osrednji cilj je bil promocija idrijskih žlikrofov in certificiranih proizvajalcev, ki so združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Gre za povsem novo  prireditev v projektu LAS za razvoj: PODPORA prireditvam NVO na območju LAS na severnem Primorskem. Poleg Društva za promocijo in zaščito idrijskih jedi, sta bila partnerja v projektu tudi Občina Idrija in Idrijsko-Cerkljanska razvoja agencija.
Organizatorjem je uspelo javnosti ponuditi res pester program, ki je bil zanimiv tako za obiskovalce drugih krajev, kot domačine iz Idrije. Na prireditvi je vsak obiskovalec lahko našel nekaj zase. Bodisi na kakšni izmed številnih delavnic o izdelovanju pravih idrijskih žlikrofov in njihovem načinu serviranja, žlikrofe je bilo moč degustirati pri domačih izdelovalcih oziroma kupiti, potekalo pa je tudi ljubiteljsko ocenjevanje. Osrednja pozornost dopoldanskega programa Praznika idrijskih žlikrofov je bila namenjena tekmovanju v kuhanju divjačinske bakalce, ki se ga je udeležilo šest lovskih ekip. Komisija v sestavi Radoš Burnik, Matjaž Stolc in Boštjan Novak, kot ugotavlja slednji, ni imela lahkega dela:
IZJAVA NOVAK TEKMOVANJE 1

In kako je bil prekaljeni kuhar Boštjan Novak, sicer tudi avtor recepta v pripravi divjačinske bakalce, zadovoljen s potekom tekmovanja:
IZJAVA NOVAK TEKMOVANJE 2

Na koncu je največ točk dobila Lovska družina Porezen, ki je prejela prehodni pokal, pred Lovsko družino Krekovše in Jelenk na 2. oziroma 3. mestu.
Včerajšnji prvi Praznik idrijskih žlikrofov, sodeč po odličnem odzivu pa vsekakor ne zadnji, je bil združen s praznovanjem dneva Krajevne skupnosti mesto Idrija, ki si je že prislužil naziv »tradicionalen«, saj poteka zadnjih pet let. Tudi letos pa je bil eden osrednjih dogodkov »mestnega« praznika tekmovanje idrijskih »becirkov« v uličnih igrah.

Maja Filipič

Å e nekaj fotografij:

http://www.primorskival.si/rep.php?id=24


 

IZJAVA NOVAK TEKMOVANJE 1
IZJAVA NOVAK TEKMOVANJE 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C