ŽUPAN MINAMATE IN VELEPOSLANIK JAPONSKE PRI SEVERJU

Sreda, 12. oktober 2011

Župan in direktor občine Minamata na Japonskem Katsuaki Miyamoto in Takuya Ogata sta včeraj dopotovala na petdnevni prvi povratni obisk v Idrijo. Obisk je znak sprejema pobude za vzpostavitev prijateljskih vezi in kasnejšega pobratenja, ki so jim ga predstavniki Idrije ponudili ob svojem obisku v Minamati v začetku letošnjega leta. Dopoldne je idrijski župan Bojan Sever najvišja predstavnika Minamate ter veleposlanika Japonske v Sloveniji Toshimutsuja Ishigureja s sodelavci sprejel v sejni sobi občine. Sprejema so se udeležili tudi sekretarka na ministrstvu za zdravje dr.Marta Cirej ter dr.Milena Horvat z Instituta Jozef Stefan, idrijski podžupan Bojan Režun, dr.Urška Repinc in predstavniki idrijske občinske uprave.


Idrijski župan je na sprejemu uvodoma orisal pomen živega srebra za razvoj mesta in tukajšnjega gospodarstva ter prizadevanja za sanacijo okoljskih in zdravstvenih posledic po zaprtju rudnika v Idriji ter izrazil zadovoljstvo nad pripravljenostjo vodstva občine Minamata za tesnejše sodelovanje med mestoma, ki ju druži življenje z živim srebrom. In kaj si Sever obeta od sodelovanja z japonskim mestom?

--------------

izjava Bojan Sever

---------------

55 let bo minilo, kar je Minamata zaradi izliva živega srebra iz kemijske tovarne doživela eno najbolj tragičnih okoljskih katastrof, ki je usodno zarezala tudi v zdravje ljudi. Kar 2.200 prebivalcev mesta je hudo zbolelo, polovica teh je že umrlih, še preko 40.000 jih čaka na potrditev, da je vzrok njihovih tdravstvenih težav metil živo srebro. Tudi župan Minamate je naklonjen vzpostavitvi tesnejših stikov z Idrijo.

---------------

izjava Katsuaki Miyamoto

---------------

Kot poudarja dr.Milena Horvat z Inštituta Jožef Stefan, ki že od poznih sedemdesetih aktivno sodeluje z inštitutom za bolezen Minamata na Japonsekm, je pomagala razvijati nove modele vrednotenja okoljske obremenjenosti v Minamati in modelov transporta živega srebra v sosednja okolja. In če bi ta spoznanja bila znana prej, bi bila problematika kontaminacije Minamate z živim srebrom že tedaj rešena.

-----------------

izjava Milena Horvat

-----------------

Tudi Slovenija, vključno z ministrstvom za zdravje, je imela pomembno vlogo pri prepričevanju evropske in sedaj tudi svetovne javnosti, da je živo srebro globalni onesnaževalec. Dr. Marta Cirej, sekretarka na ministrstvu za zdravje

------------------

izjava Marta Cirej

-------------------

Župana Idrije in Minamate sta si na današnjem sprejemu v Idriji izmenjala protokolarna darila, zatem pa so se japonski gostje odpravili na obisk pomembnejših ustanov in podjetij v Idriji, med njimi Rudnika živega srebra, družbe Kolektor Grup, mestnega muzeja, glasbene in čipkarske šole, gimnazije Jurija Vege (skupaj s Klubom idrijskih študentov), vrtec v Arkovi in Javni akvarij, ter se z vodstvi ustanov pogovarjali o možnostih medsebojnega sodelovanja.

V petek bosta v Ljubljani v spremstvu predstavnikov idrijske občine obiskala Inštitut Jožef Stefan in se seznanila s projekti, povezanimi s problematiko živega srebra. Sprejel jih bo ljubljanski župan Zoran Jankovič, obisk v slovenski prestolnici pa bosta skupaj z idrijskimi gostitelji sklenila na večerji z japonskim veleposlanikom. Med obiskom v Idriji bosta gosta iz Minamate spoznavala tudi Krajinski park Zgornja Idrijca ter znamenitosti mesta Idrija.

Metka Rupnik


izjava Bojan Sever
izjava Katsuaki Miyamoto
izjava Milena Horvat
izjava Marta Cirej

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
28.02.2020
1°C / 14°C
sobota
29.02.2020
-2°C / 12°C
nedelja
01.03.2020
7°C / 11°C