1.SLOVENSKI DAN PSOV POMOČNIKOV USPEL

Nedelja, 11. september 2011

Idrijsko Mejco so včeraj dodobra napolnili obiskovalci vseh generacij, zlasti pa družine z otroki in drugi ljubitelji naših štirinožnih prijateljev. Društvo za šolanje psov K9 SERVIS iz Idrijskega Loga na tem že tradicionalnem idrijskem prireditvenem prizorišču namreč organiziralo 1.slovenski dan psov pomočnikov. Sončna septembrska sobota in bogat program najrazličnejših poučnih, razvedrilnih in družabnih dogodkov, ubranih na pasje teme, sta tjakaj privabila »ljubitelje psov« iz različnih slovenskih krajev. Cilj prireditve je bil namreč večplasten, zlasti pa predstaviti delo psov pomočnikov, poiskati pse- kandidate za pse pomočnike, izpostaviti pomembnost odgovornega lastništva psa, osveščati obiskovalce o sožitju psa in človeka, skozi različne dejavnosti poskrbeti za pozitivne izkušnje druženja s psom, z družabnimi dogodki pričarati prijetno popoldne za vse generacije in nenazadnje zbrati prostovoljne prispevke za pse pomočnike, ki se že šolajo za pomoč invalidom oziroma ljudem, ki jih je prizadela bolezen. Psi namreč ne pomagajo le slepim in gibalno oviranim, ampak tudi gluhim, diabetikom, alergikom, avtistom ter ljudem s posebnimi potrebami. Na dogodku so različni klubi in društva, ki se ukvarjajo s šolanjem in dejavnostjo psov reševalcev in pomočnikov, predstavili svoje štirinožne pomočnike, obiskovalci so spoznavali različne pasje spretnosti, kot so poslušnost, sledenje, obramba, frizbi, agility, rally obedience ter dejavnosti reševalnih, policijskih in vlečnih psov ter druge zanimivosti s področja kinologije.
Otroci in odrasli so se lahko udeležili različnih kreativnih delavnic, otroke so pritegnila napihljiva igrala, predstavitev dejavnosti tabornikov, poni, ki so ga lahko zajahali, družabne igre, bogat srečelov, vse generacije pa tudi fotografski natečaj ter zabavno tekmovanje »Moj pes ima talent«. Udeležencem dogodka so na različne kinološke vsebine spregovorili priznani kinološki strokovnjaki in veterinarji, predstavljenih pa je bilo tudi okoli 40 pasem in vzrediteljev psov. Å tevilne kinološke vsebine so popestrili še nastopi glasbenih in plesnih skupin.

Vse dejavnosti na 1.slovenskem dnevu psov pomočnikov so bile za obiskovalce brezplačne, na prireditvi pa so zbirali prostovoljne prispevke za pse pomočnike, in sicer za invalida iz Tolmina, za katerega se šola švicarska bela ovčarka Bela, in za prvega psa pomočnika za gluho osebo v Sloveniji, belgijsko ovčarko Mayo, ki že pomaga gospodu Å irci.

Organizatorji v okviru Društva za šolanje psov K9 SERVIS so bili nad množičnostjo udeležbe in odzivom obiskovalcev zelo zadovoljni, saj je uspeh prireditve le še potrdil smiselnost prizadevanj organizatorjev, da bi dogodek postal tradicionalen  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.01.2020
4°C / 11°C
torek
28.01.2020
7°C / 10°C
sreda
29.01.2020
4°C / 14°C