SVETOVNI PRVAK V DOPISNEM Å AHU V IDRIJI

Petek, 03. junij 2011

Idrijski župan Bojan Sever je danes v sejni sobi Mestne hiše sprejel svetovnega prvaka v dopisnem šahu Marjana Å emrla. Sprejema so se udeležili tudi njegov prvi šahovski mentor pri idrijskem šahovskem klubu Silvij Kovač s klubskimi kolegi in njegova šahovska generacija iz gimnazijskih let Samo Bevk.

Po dveh letih težkih finalnih bojev na črno-belih poljih, kjer se je pomeril s 17 šahisti iz desetih držav Evrope, Amerike in Azije, je brez poraza, s šestimi zmagami in desetimi remiji, 20. maja slovenski dopisni šahovski velemojster Marjan Å emrl postal 24. svetovni prvak v dopisnem šahu. Po končni finalni zmagi nad Turkom Tanslom Turgutom, ko drugi tekmovalci še niso zaključili vseh partij, je bilo že jasno, da je Å emrl novi svetovni prvak dopisnega šaha in prvi Slovenec sploh s to lovoriko.

Dopisni šah se igra prek spleta. Za vsako potezo imajo igralci 5 dni časa za razmišljanje, partije pa igrajo z vsemi nasprotniki istočasno. In čeprav si dopisni šahisti pri igranju pomagajo z moderno šahovsko računalniško tehnologijo, pa si je Å emrl v zapleteni končnici pomagal zlasti z lastnim znanjem, več kot tisoč urami natančnih analiz, psihološkim poznavanjem nasprotnika in izkušnjami. Marjan Å emrl.

-----------------

izjava Marjan Å emrl

------------------

Marjan Å emrl, danes član Å ahovskega kluba Domžale, šahovski mojster in velemojster dopisnega šaha, je prve šahovske poteze odigral s stricem v rojstnem ÄŒrnem Vrhu nad Idrijo, kot dijak idrijske gimnazije pa je prva šahovska znanja pridobil v idrijskem šahovskem klubu, v generaciji zelo uspešnih mladih šahistov v slovenskem merilu in pod mentorstvom Silvija Kovača.

------------------

izjava Silvij Kovač

------------------

Marjan Å emrl je še vedno v stikih z idrijskimi šahisti in se udeležuje Trohovih memorialnih turnirjev, svojemu mentorju in soigralcem iz idrijskega kluba pa ostaja hvaležen za prva šahovska znanja.

-------------------

izjava Marjan Å emrl 2

-------------------

Po osvojiti lovorike svetovnega prvaka v dopisnem šahu bo, kot je napovedal Å emrl, sedaj leto dni pustil šah nekoliko ob strani, naslednje leto pa ga že čaka svetovna šahovska dopisna olimpiada, kjer bo skupaj s šestimi drugimi šahisti zastopal barve Slovenije.


Metka Rupnik

izjava Marjan Å emrl 1
izjava Silvij Kovač
izjava Marjan Å emrl 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
07.07.2020
14°C / 28°C
sreda
08.07.2020
12°C / 29°C
četrtek
09.07.2020
14°C / 31°C