NA OÅ  TOKRAT O MEDIJIH

Torek, 15. februar 2011

Včeraj je v prostorih idrijske osnovne šole potekal 21. občinski parlament, ki so se ga udeležili predstavniki štirih centralnih šol v občinah Idrija in Cerkno.

V letošnjem šolskem letu so osnovnošolci in osnovnošolke štirih OÅ  razmišljali na temo »Vpliv družbe in medijev na oblikovanje mladostnika«. Naloge so se na vsaki izmed štirih šol -v Idriji, Spodnji Idriji, ÄŒrnem Vrhu nad Idrijo in Cerknem lotili na svojsten način. Medtem, ko se se na spodnjeidrijski šoli z mediji in njihovim vplivom srečevali v okviru tehničnega dne in ankete, so na idrijski pripravili posebno anketo na temo navad (kdaj, koliko in kako gledamo televizijo), na črnovrški šoli pa so delali v skupinah in medije spoznavali tudi skozi knjigo. Da imajo mediji velik vpliv na oblikovanje mladostnika, pritrjuje tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Idrija, ki se že vrsto let podpisuje pod organizacijo občinskega otroškega šolskega parlamenta -Lidija Kleindienst: 

izjava parlament Kleindienst 

Kljub temu, da bi pričakovali večjo udeležbo predstavnikov različnih medijev, saj so mladi letos le razpravljali o njihovi vlogi, je bilo teh malo -poleg naše radijske hiše se je parlamenta udeležila še ena novinarka, ne gre pa prezreti dejstva, da je razpravi prisostvoval poslanec Samo Bevk, ki v mladih vidi velik potencial: 

izjava parlament Bevk 

Osnovnošolci so na letošnjem 21. občinskem šolskem parlamentu v Idriji razmišljali, da so sami del medijskega sveta dobršen del dneva, večinoma so z njim povezani preko interneta. Med ugotovitvami velja izpostaviti, da sami sicer spremljajo medije, a niso kritični do informacij, ki jih slišijo, čeprav je to v veliki meri odvisno od tega kako blizu jim je tema, o kateri poročajo. Med mediji najbolj zaupajo radiem, zlasti nekomercialnim, lokalnim. Najmanj pa na drugi strani zaupajo revijam in televiziji oziroma informativnim oddajam komercialnih televizijskih hiš, saj po njihovem mnenju informacije ne posredujejo na verodostojen način. Ob zaključku razprave so učenci štirih šol izbrali tudi predstavnike, ki bodo šole po zimskih počitnicah zastopali na regijskem parlamentu. Po enega so izbrali iz OÅ  ÄŒrni Vrh nad Idrijo in Spodnja Idrija in po dva iz osnovnih šol Cerkno in Idrija. V imenu njih učenka 9. razreda OÅ  Idrija Deja ÄŒuk o informacijah v medijih povzema naslednje: 

izjava parlament ucenka Deja

  

Maja Filipič

 

izjava parlament Kleindienst
izjava parlament Bevk
izjava parlament ucenka Deja

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
12°C / 21°C
ponedeljek
01.06.2020
9°C / 28°C