JOŽE FELC V BESEDI IN GLASBI

Petek, 04. februar 2011

Literarno društvo RIS in Glasbena šola Idrija sta sinoči v dvorani glasbene šole na idrijskem gradu pripravila literarno-glasbeni večer In memoriam Jože Felc, na katerem so se poklonili nedavno preminulemu psihiatru in književniku.

Jože Felc, psihiater, pisatelj, publicist, kulturnik in razumnik se je globoko zasidral v strokovni, literarni idrijski in slovenski javnosti. Rojen v Sp. Idriji, se je že kot mlad psihiater zaposlil v Psihiatrični bolnišnici Idirija, ki jo je dolga leta kot predstojnik tudi vodi.

Zaradi bolezni, ki ga je spremljala že od študentskih časov, je v prostorih bolnišnice našel mesto za svoje strokovno delo pa tudi za literarno ustvarjanje, hkrati pa se je prav od tam živo, s kritično besedo razumnika odzival tudi na številna javna vprašanja v lokalnem okolju in slovenski družbi sploh. Svoj razmišljajoč in kritičen pogled na družbena dogajanja je izkazal kot soustanovitelj in eden najvidnejših sodelavcev družbeno kritične in literarne revije Kaplje. Napisal je več kot deset knjig in brez števila drugih esejističnih in publicističnih zapisov, ki so v javnosti vedno doživeli velik odziv.
Sinočnji literarno-glasbeni večer, ki sta ga pripravila Literarno društvo RIS in idrijska glasbena šola, je nastal iz potrebe, da se Idrija pokloni velikemu rojaku. S sintezo pričevanj ljudi, ki so dr. Felca poznali, z odlomki iz literarnih del in njegove korespondence so nastopajoči, domači interpreti in glasbeniki, skozi besedilo Andre Jereb in pod režijsko taktirko Magde Lapajne risali podobo Felca kot velikega humanista, strokovnjaka in literarnega ustvarjalca.

Andra Jereb.

------------------

izjava Andra Jereb

------------------

Alenka Felc Höferle, soproga dr. Felca, je posebej za ta večer odstopila v predvajanje zvočni zapis, v katerem Felc opisuje, kako sta se srečali njuni življenjski poti. In kako je doživljala večer, ki ga je Idrija posvetila njenemu sopotniku?

-----------------

izjava Alenka Felc Höferle

-----------------

Vsekakor večer, ki je odstrnil vrata v iskateljski, tankočuten in iskren svet Felčevih literarnih in filozofskih misli.

Ob tej priložnosti se je predsednica društva Jerebova zahvalila sponzorjem in donatorjem, ki so pripomogli k uresničitvi projekta.

Metka Rupnik 

izjava Andra Jereb
izjava Alenka Hoferle

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
18°C / 32°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 32°C
ponedeljek
17.08.2020
18°C / 29°C