V ZD IDRIJA SO SE POKLONILI DR. PAVLI

Sobota, 20. november 2010

V idrijskem zdravstvenem domu so s slovesnostjo ob odkritju obeležili postavitev doprsnega kipa Dr. Pavle Jerina Lah. Slavnostni dogodek, ki so ga organizirali Društvo vojnih invalidov Severnoprimorske, Občina Idrija in Zveza združenj borcev za vrednote NOB, območni odbor Idrija -Cerkno je privabil številne goste in obiskovalce.

Uvodoma je zbrane pozdravil predsednik medobčinske organizacije zveze borcev in predsednik kluba prijateljev slovenskih vojaških partizanskih bolnišnic Pavla in Franja, Jelko Kašca. O povezanosti partizanske sanitete in medicine dela v Idriji pa je spregovoril tudi idrijski župan Bojan Sever. Slavnostni govornik na slovesnosti, podpredsednik Državnega Zbora, sicer primarij Vasja Klavora, je izpostavil osebnost dr. Pavle Jerina Lah, njeno delo in vlogo v slovenskem zgodovinopisju, še kot mlad zdravnik pa jo je imel priložnost osebno spoznati.

Izjava Vasja Klavora 1

Svoje spomine na partizansko bolnišnico in doktorico Pavlo je obujal tudi dr. Ivan Cibic, ki je v bolnišnico prišel kot ranjeni partizan Mirko, prav zaradi vzora dr. Pavle Jerina Lah pa je začel svojo poklicno pot v zdravstvu. O pomenu postavitve obeležja ter o partizanske bolnišnice in pogumne zdravnici pa tudi borec Gradnikove brigade, Miroslav Trčon:

Izjava Miroslav Trčon

Doprsni kip v avli zdravstvenega doma sta skupaj z županom Bojanom Severjem odkrila sinova dr. Pavle, Marko in Gregor Lah, po odkritju pa je zbrane nagovoril direktor Zdravstvenega doma Idrija, Marko Hvala.

S kulturnim programom so slovesnost obogatili Radica Pahor, orgličar Miro Božič in ženski pevski zbor društva upokojencev Idrija, ki je zapel tudi pesem Na oknu glej obrazek bled, najljubšo pesem Dr. Pavle Jerina Lah, sicer tudi častne občanke mesta Idrije in Logatec.

Na sliki: Sinova dr. Pavle Jerina Lah, Marko in Gregor Lah

Petra Rupnik

 

Klavora
Trčon

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.09.2022
10°C / 21°C
nedelja
25.09.2022
14°C / 18°C
ponedeljek
26.09.2022
13°C / 21°C