Simona Skočir
Voditeljica programa
Zavod ID20 v teh predprazničnih dneh za knjigoljubce pripravlja zanimivo knjigo z naslovom V kuhinji rudarske hiše, primerno za vse ljubitelje lokalnih zgodb, dobre hrane in izvirnih daril za praznike.
Omenjena knjiga, ki je nastajala nekaj preteklih mesecev, vsebuje več kot 30 domačih receptov – od pečenih golobov in polžev do klasičnih jedi in čeških tolkov, spremljajo pa jih tudi zanimive pripovedi spominov na idrijsko kuhinjo v preteklosti in izvirne ilustracije.
Knjiga je nastala na podlagi na roko popisanega kuharskega zvezka, najdenega v rudarski hiši Giser iz začetka 20. stoletja, kjer so našli zakladnico domačih receptov iz časa po 1. svetovni vojni. Nekatere teh stoletnih receptov okušajo obiskovalci zelo uspešnega gastronomsko-gledališkega doživetja O, sonce moje, ki se odvija v rudarski hiši Giser, nekaj so jih preizkusili tudi dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija. Drejc Kokošar, zavod ID20.
Izvirnik je urejena zbirka receptov iz leta 1922, najverjetneje prepisana v kuharski šoli in kot taka odraz okusov in kuhinje tistega časa. Pred objavo so pri ID20 večino receptov preverili in jih pripravili, nekatere tudi prilagodili, da so primernejši za današnje okuse, druge bolj ekstravagantne, kot na primer pečene golobe, pa so pustili enake kot v izvirniku.
V teh dneh
sprejemajo prednaročila za knjigo. Njen prevzem bo za prednaročnike
pred prazniki možen le v sredo, 24.12., med 12. in 16. uro v
prostorih zavoda ID20 – v bivši strojnici jaška Inzaghi, nakup
knjige pa bo sicer možen po novem letu, v času odprtosti njihovih
pisarniških prostorov.
Metka Rupnik
Foto: ID20
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!