PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV Z BOGASTVOM OKUSOV

Nedelja, 24. avgust 2025

Mejca, priljubljeno rekreacijsko in družabno središče Idrije, je včeraj znova dišala po idrijskih žlikrofih in drugih dobrotah, ki so jih pripravili ponudniki na tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov. Da tudi muhasto vreme, ki je občasno nad prizorišče poslalo dež, ne more pokvariti izvrstno organizirane prireditve, so dokazali številni obiskovalci, ki so se včeraj v Mejci predajali okusom te idrijske kulinarične specialitete v njeni tradicionalni in tudi sodobni, inovativni izvedbi.

Organizatorji so tudi z včerajšnjo izvedbo Praznika idrijskih žlikrofov lahko zadovoljni, saj je po prvih ocenah število obiskovalcev preseglo lanskoletno. Podatke o tem, koliko žlikrofov so skupno použili obiskovalci na včerajšnji prireditvi, organizatorji še zbirajo, zagotovo pa bo številka rekordna in bo najverjetneje presegla eno tono, saj so jih ponudniki zagotovili več kot minulo leto in jih vse tudi prodali. 



Obiskovalci so izbirali med 35 različnimi okusi in načini postrežbe idrijskih žlikrofov. Letos je prireditev v ospredje postavila brezmejnost kulinarike, saj so lahko okušali tudi druge polnjene testenine, kot so cjarsoni iz italijanske Karnije, skutni krapi kasnudli iz avstrijske Koroške, japonski gyoza cmočki, kobariši štruklji ter druge tradicionalne dobrote, kot so prfarski štrukljevec, domači piškoti ...  


Saša Bevk iz gostilne Škafar je na prireditvi promocijsko predstavila novost - bakalco v kozarcu, s katero bo to tradicionalno prilogo k žlikrofom poslala na trgovske police.

V sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na festivalu sta tekmovalca Masterchef Slovenija 2025 Barbara Poljanec in Jure Kirbiš na delavnico promovirala uporabo zaščitenih kmetijskih pridelkov in jedi, na prireditvi je v sodelovanju z Mlinotestom ustvarjal tudi nekdanji tekmovalec Masterchef Slovenija Adam Šerc. Združenje kmečkih sirarjev Slovenije in Dionysos pa sta pripravila tudi degustacijo s predavanjem o slovenskih vinih in sirih. Obiskovalci so okušali tudi piva lokalnih pivovarjev, kot sta Pivovarna Zajc in Crazy Duck, ter okušali Zlumaka in druge pijače.  

Na tekmovanju Jagerchef, na katerem so se lovske družine preizkusile v kuhanju divjačinske bakalce iz muflonovega mesa, je ocenjevalna komisija uglednih imen slovenske kulinarike zmago dodelila ekipi LD Porezen Cerkno, drugo mesto LD Idrija in tretje LD Krekovše.


Aktivnejši obiskovalci so se preizkusili v izdelovanju idrijskih žlikrofov, spoznavali kulturno dediščino Idrije, se podali na vodene kolesarske Žlikrof dogodivščine, najmlajši so uživali v otroškem programu MM Idrija in MC Idrija, glasbeno pa so dogodek popestrile skupina Suho cvetje, DJ Rekordman ter z večernim koncertom skupina Smaal Tokk.

Na Prazniku idrijskih žlikrofov je bila tudi ekipa Primorskega vala, medijskega sponzorja festivala, ki se je s prireditve z zanimivimi sogovorniki ves dan javljala iz terenskega radijskega studia.


Metka Rupnik



 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
01.09.2025
12°C / 27°C
torek
02.09.2025
16°C / 27°C
sreda
03.09.2025
18°C / 23°C