V VIPAVSKEM KRIŽU SO IZBRALI LETOŠNJEGA PRVAKA VINA ZELEN

Ponedeljek, 16. junij 2025

Minuli vikend je Vipavski Križ ponovno zaživel v znamenju vina. Po uličicah srednjeveškega mesteca je potekal tradicionalni festival vina Zelen in avtohtonih sort, ki je znova privabil številne obiskovalce. Organizatorji Zavod Vipavski Križ je na dogodek poovabilo kar 29 vinarjev iz celotne Vipavske doline, ki so na svojih stojnicah ponujali vino Zelen in pa druge avtohtone sorte značilne za vipavski vinorodni okoliš.

Poseben poudarek festivala je bil na vinski sorti Zelen. Obiskovalci so lahko okušali tako to vino kot tudi druge avtohtone sorte, med njimi klarnico in pinelo, ki so bile na mizah številnih vinarjev. Navdušenje med obiskovalci je bilo veliko, kar potrjuje tudi pozitivno vzdušje, ki je vladalo skozi celoten dogodek.

Letos je naslov prvaka vina Zelen v kategoriji svežih vin (letnik 2024) osvojila vinska klet Benčina. Po besedah Patrika Zgonika je bilo ocenjevanje izjemno zahtevno, saj je bilo vseh 27 vzorcev zelo izenačenih – razlika med njimi je bila vsega 0,6 točke. Kako so zadovoljni v Zavodu Vipavski Križ s potekom celotnega dogodka pa Patrik Zgonik.

Izjava Patrik Zgonik

Zelen se je ocenjeval v dveh kategorijah – zorjeni (starejši letniki, 2023 in starejši) ter sveži (2024). Med zorjenimi vini so priznanja prejeli Klet Vipava 1894, Posestvo Rouna in Kmetija Furlan. Pomen pridobljenega priznanja, za Vina Rouna, pa Laura Žorž.

Izjava Laura Žorž

Poleg prvaka iz kleti Benčina so bila v skupini svežih vin nagrajena tudi vina Posestva Ferjančič in Vina Colja. Ocenjevala je strokovna ekipa pod vodstvom Tamare Rusjan s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Po osvojitvi priznanja je nekaj besed povedal tudi Dušan Benčina.

Izjava Dušan Benčina

V okviru festivala je potekal tudi viteški turnir za vinsko sorto Pinela, ki ga je ocenjeval Evropski red vitezov vina, Legatura za Primorsko. Zavod Vipavski Križ je zbral 16 steklenic pinele, ki so bile razdeljene v štiri skupine po štiri vina. Vsaka skupina je imela svoje viteško omizje, kjer so vinarji vina pokušali na slepo, najboljše iz vsake skupine pa so se uvrstila v veliki finale. V finalu je strokovna komisija pod vodstvom Boštjana Zidarja ocenila vina po metodi »buxbaumanovi metodi« in podelila priznanja najboljšim.


Fotografija: Evropski red Vitezov vina – Legatura za Primorsko

Po ocenjevanju je Patrik Zgonik poudaril, da vinar, ki prideluje odličen Zelen, običajno odlikuje tudi odlična Pinela. V viteškem turnirju pinele je tretje mesto osvojila Kmetija Furlan, drugo mesto vinska klet Deci, zmagovalna Pinela pa prihaja iz vinske kleti Vina Colja.


Fotografija: Vsi nagrajenci festivala

Festival pa ni bil le vinsko obarvan, temveč tudi kulinarično. Obiskovalci so lahko okušali napoletanske pice s testom iz droži, domače njoke v mesni ali vegetarijanski omaki, posebna poslastica pa so bili idrijski žlikrofi s pestom iz čemaža, ki jih je pripravil udeleženec oddaje MasterChef, Adam Šerc. Za piko na i je poskrbel tudi sladki del ponudbe.

Izjava Adam Šerc



Fotografija: Adam Šerc s sorbetom Hugo s penino Zelen

Festival je še enkrat več dokazal svojo pomembnost tako za širjenje prepoznavnosti avtohtonih vipavskih sort kot za utrjevanje vinske kulture ter promocijo vinarjev iz Vipavske doline.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

torek
17.06.2025
20°C / 30°C
sreda
18.06.2025
18°C / 30°C
četrtek
19.06.2025
14°C / 32°C