PRIZNANJA Z OCENJEVANJA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ TUDI NA SEVERNO PRIMORSKO

Ponedeljek, 19. maj 2025

Na Ptuju se je včeraj sklenilo tridnevno dogajanje 36. festivala Dobrote slovenskih kmetij, v okviru katerega poteka tudi razglasitev rezultatov ocenjevanja dobrot slovenskih kmetij. Ocenjevanje se vrsti v več sklopih od marca do sredine maja, vrhunes pa doseže na festivalu s slovesno podelitvijo priznanj in pestrim programom spremljevalnih dogodkov. Letos je bilo ocenjenih 865 izdelkov, od teh jih je bilo nagrajenih 783, med njimi 365 z zlatimi, 232 s srebrnimi in 156 z bronastimi priznanji za kakovost. Med nagrajenimi so bile tudi kmetije s severne Primorske.


Izdelke v okviru ocenjevanja Dobrote slovenskih kmetij so senzorično in v skladu z veljavnimi pravilniki ocenile strokovne komisije izkušenih certificiranih ocenjevalcev. Izdelovalci, ki so svoje dobrote poslali v ocenjevanje, so bili o rezultatih že seznanjeni z zapisniki ocenjevanja, na festivalu pa so izdelovalcem nagrajenih izdelkov podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.

Kar nekaj priznanj je šlo tudi na severno Primorsko.

Kmetija na Hmenici, Jure Podobnik iz Otaleža je prejela kar tri priznanja za mlečne izdelke, in sicer zlati za ovčji jogurt in za ovčjo albuminsko skuto ter bronasto za poltrdi ovčji sir. Zlata je bila ocvirkovca Daše Skok s kmetije Hum na Vojskem, zlato pa je za svoje marmeladne žepke prejela tudi Alojzija Strel s kmetije Na Kalu v Idrijskih Krnicah.

Nagrajeni so bili tudi vinarji. Z dvema zlatima se je s Ptuja vrnila Lucija Zavrtanik s kmetije Pri cesarju v Kromberku za beli valentin 2023-zvrst in za prvo teraso 2023-zvrst. Turistična kmetija Martina Cernatiča Pri Rjavčevih iz Šempasa je prejela zlati priznanji za malvazijo in zeleni sauvignon, zlata pa je bila tudi njihova salama iz krškopoljca.

Kmetiji Markočič iz Gonjač pri Kojskem je ocenjevalna komisija dodelila zlato za ekstra domačo marmelado iz fig, srebro za zeliščni sirup Balzamika in bron za češnjev liker.

Aleksander Kobal s Planine pri Ajdovščini se je domov vrnil z zlatim priznanjem za marelični nektar in z bronastim za ekstra domačo marelično marmelado.

Robert Okretič iz Kostanjevice na Krasu se je razveselil zlatega priznanja za svoje ekstra deviško oljčno olje, Branko Abramič iz Volčje Drage zlata za lepensko grenčico, Boštjan Eržen iz Skrilj pri Dobravljah srebra za orehovo potico, čebelarstvo Midva-Timeja Mavrar z Grahovega ob Bači pa srebrnega priznanja za gozdni in bronastega za svoj bršljanov med.

Izdelovalci lahko znak kakovosti za svoje nagrajene izdelke uporabljajo še tri leta od podelitve priznanja. Znak Dobrote slovenskih kmetij kupcu zagotavlja, da je to izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, lahko tudi s pridihom sodobnosti.  


Metka Rupnik

Foto: arhiv nagrajencev



 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

torek
17.06.2025
20°C / 30°C
sreda
18.06.2025
18°C / 30°C
četrtek
19.06.2025
14°C / 32°C