FRANCE BEVK JE BIL PREPROST ČLOVEK ...

Sobota, 18. september 2010

»Moj oče je naravnost oboževal preprostega človeka, ker je v njem videl pravo bogastvo človečnosti«, je na sinočnji osrednji slovesnosti ob praznovanju 120 letnice rojstva cerkljanskega rojaka, pisatelja Franceta Bevka, odkrito povedal njegov sin, Marjan Bevk, ki je bil tudi režiser prireditve. Svojega očeta se spominja takole:

izjava Bevk slovesnost

Režija osrednje slovesnosti sicer sklopa prireditev »Človek s človekom«, ki na Cerkljanskem potekajo v tem tednu, je bila za Bevka poseben izziv:

izjava Bevk slovesnost 2Prireditev, ki je potekala v Osnovni šoli Cerkno, je v osnovi zajemala življenje Franceta Bevka, ki se je 17. septembra leta 1890 rodil v Zakojci, umrl pa 80 let kasneje, na isti dan v Ljubljani. Pisatelja je upodobil domačin, nekdanji dijak Umetniške gimnazije Nova Gorica iz razreda Marjana Bevka, domačin Mitja Kumer. Na odru so se prepletali še nastopi nekdanjih dijakov omenjene gimnazije, članov in članic Gledališča iz Benečije, noneta France Bevk iz Otaleža in pevskega zbora OÅ  Cerkno, na ekranu pa njegove vnukinje Alide Bevk. Zanimiva enourna prireditev, ki bi je bil vesel tudi sam pisatelj, saj, kot je v svojem nagovoru med drugim dejal cerkljanski župan Jurij Kavčič »je bil France Bevk pošten človek, ki bi brez zadrege sedel med preproste ljudi in se pogovarjal o povsem običajnih stvareh«.


V odsotnosti akademika Cirila Zlobca, ki se prireditve ni udeležil zaradi bolezni, je vlogo slavnostnega govornika prevzel profesor Tomaž Pavšič, ki je v znak in dokaz priljubljenosti Bevka in njegovih del izpostavil Prešerna in Gregorčiča.
Praznovanja ob jubileju se nadaljujejo danes, ko bodo mladi igralci in igralke KUD Zarja Zakriž v dvorani Glasbene šole Cerkno odigrali Pestrno, zvečer bo v OÅ  Cerkno potekala še revija pevskih zborov Cerkljanske. Sklenila pa se bodo jutri, z dnevom odprtih vrat v Zakojci in otvoritvijo razstave ilustracij Rudija Skočirja ter Bevkovim dnevom, ki bo potekal v knjižnici v Cerknem.


Maja Filipič

Foto: i.s.

 

izjava Bevk slovesnost

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
20.01.2021
-4°C / 8°C
četrtek
21.01.2021
0°C / 5°C
petek
22.01.2021
3°C / 8°C