LOKVE VABIJO - S POLETNO SVEŽINO, PIVOM IN GLASBO, FORMO VIVO, MUZEJEM ŠKAFARSTVA ...

Ponedeljek, 01. julij 2024

V nedeljski oddaji Pisanka smo se, kakor tudi verjetno marsikateri nedeljski izletnik, pognali na Lokve, slikovito vasico na Trnovsko-Banjški planoti, ki s skoraj 1000 metri nadmorske višine nudi zavetje pred marsičem, česar je v dolini preveč – hrupom, vročino in gnečo. Predstavili smo nekaj razlogov ali idej za obisk, ki so morebiti širšemu poslušalstvu manj znane. 

POSNETEK: Lokve 1

Čeprav Lokve, predvsem srednja in starejša generacija, povezuje predvsem z zimo, snegom in za marsikoga prvimi smučarskimi zavoji, pa so dandanes, razen v redkih izjemah, bolj oblegane poleti. V prvem delu smo mimobežno omenili multigolf, ki je pravzaprav poletna športna atrakcija na Lokvah, s katero upravlja Športni zavod Nova Gorica.

Igrišče za multigolf na Lokvah

Čeprav je radijsko težko predstaviti, za kakšen šport sploh gre, pa v nadaljevanju namenimo nekaj besed tudi tej ponudbi, ki na Lokvah še išče prostor pod soncem:

POGOVOR: Multigolf in malo travnato nogometno igrišče

Nogometno igrišče na Lokvah

V zadnjih treh letih se je na Lokvah ugnezdil tudi manjši glasbeni festival Beer&Blues, ki bo letošnjo četrto edicijo doživel 13. julija.

O njem smo se pogovarjali z enim od organizatorjev in predsednikom društva KUD Morgan Tadejem Stoličem:

POGOVOR: Beer&Blues

Beer & Blues 2022

Tadej Stolič iz KUD Morgan v pogovoru omeni vodenje po skulpturah, ki so na Lokvah nastale v okviru umetniške rezidence Wood&Stone oziroma Les in kamen in se bo dogodilo v okviru festivala Beer&Blues. V nadaljevanju se posvetimo temu pogledu na lokvarsko sedanjost, ki jo na nek način soustvarjajo tudi tuji umetniki.

POGOVOR: Umetniška rezidenca Wood&Stone

Klavdija Figelj in Petra Kolenc ob skulpturi, nastali v okviru umetniške rezidence Wood&Stone.

Nazadnje pa spregovorimo še o eni obiska vredni točki, ki sicer ni tako nova kakor ostale danes omenjene vsebine, je pa zaradi posebnosti zagotovo vredna obiska. Petra Kolenc, ki smo jo danes že spoznali, je po očetu Rajmundu med drugim podedovala tudi mali muzej škafarstva, ki ga po predhodnem dogovoru rada pokaže obiskovalcem. 

Muzej škafarstva - zunaj

Radijsko je sicer izdelovanje deščic, ki so jih povezovali v škafe, težko predstaviti, a naj vsaj kot vabilo velja spodnji pogovor.

POGOVOR: Muzej škafarstva


Muzej škafarstva

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C