ZAČETEK PRENOVE HIŠE ZDRAVLJICA V PODNANOSU

Torek, 11. junij 2024

Vipavski svetniki so na minuli občinski seji med drugim potrdili tudi sklep o potrditvi investicijskega programa za naložbo »Hiša Zdravljica«, ki bo obnovljena v okviru čezmejnega partnerskega projekta »Between rivers and lagoons: artisic routes. Začetek prenove Hiše Zdravljica se je že začel, približen zaključek investicije pa je junij 2026.

Občina Vipava bo prenovila rojstno hišo Stanka Premrla, cenjenega slovenskega duhovnika, skladatelja in avtorja glasbe slovenske himne. Po obnovi bo »Hiša Zdravljica« zasijala kot pravi kulturni dragulj, saj bo v njej oživel muzej, posvečen Premrlovemu izjemnemu ustvarjalnemu opusu. Ta pomembna prenova ne bo le ohranila arhitekturne dediščine, temveč bo tudi bogatila kulturno življenje lokalne skupnosti in širše regije. Projekt, ki je nastal iz strastnih pobud občanov in občank, izraža njihovo željo po ohranitvi dediščine in večnem spominu na tega izjemnega Slovenca.

Na zadnji občinski seji so vipavski svetniki in svetnice tako potrdili sklep o investicijskem programu za obnovo Hiše Zdravljica. Zakaj gre pri investicijskem programu pa Mirjana Zelen iz podjetja Zelen in partnerji d.o.o.:

Izjava Mirjana Zelen 1

Za prenovo objekta je bilo potrebno pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki pa je izdal pogoje za izvedbo prenove. Ti pogoji določajo, da je treba varovati ugotovljene vrednote, kot so podoba naselja, stavbne mase, gabariti, oblika strešine, kritina in oblikovni elementi na fasadah. Prav tako je potrebno zaščititi tradicionalne in trajnostne materiale, kot so korci za kritino, les za stavbno pohištvo ter apneni ometi.

Pri prenovi objekta je investicijski program zasnovan tako, da se ohranijo zgodovinske in arhitekturne značilnosti. Objekt bo obdržal svoje zunanje dimenzije in strukturo, vključno z originalno streho in fasadami. Glavni posegi vključujejo sanacijo obstoječih obodnih zidov, obnovo medetažnih konstrukcij, ohranjanje in rekonstrukcijo strehe ter ohranjanje zgodovinskega stavbnega pohištva. Pri prenovi se bo upoštevala uporaba tradicionalnih materialov, kot so kamen, les in apneni ometi. Poleg tega se načrtujejo tudi posegi za izboljšanje stabilnosti in trajnosti objekta, kot je injektiranje zidov in nadgradnja strešne izolacije. Vključena je tudi uporaba sodobnih elementov, kot so kovinske stopnice in informacijske table, ki bodo prispevale k celostnemu videzu prenovljenega objekta.

Vrednost investicije je nekaj manj kot 500.000, od tega bo več kot polovico financiranega v okviru partnerskega projekta.

Izjava Mirjana Zelen 2

Projekt v naslednjem petletnem obdobju še ne bo ustvarjal prihodkov, kar pomeni, da bo operativne stroške za delovanje objekta in vodenje po objektu krila Občina in ti bodo znašali okrog 35.000 evrov letno.

Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C