V BRDIH S SLAVNOSTNO SEJO IN FESTIVALOM ČEŠENJ OBELEŽILI OBČINSKI PRAZNIK

Torek, 11. junij 2024

Občina Brda občinski praznik že skoraj 20 let povezuje s praznikom češenj, ki je lani dobil novo ime,  podobo in koncept: Festival briške češnje. Letošnjo slavnostno sejo bodo pripravili na predvečer prvega festivalskega dne, v petek, 8. junija, ob 18. uri, v Vili Vipolže.

Na slavnostni seji so se tako spomnili vseh tistih občank in občanov, ki so v preteklem letu oziroma letih pomembno prispevali k boljšemu in bolj kvalitetnemu življenju v Brdih in podelili en naziv častnega občana, dve nagradi in dve priznanji.

Naziv častnega občana je prejel 98-letni Bruno Podveršič iz Višnjevika, ki je leta 1978 zasadil prvi oljčnik v Brdih in od tedaj spodbujal razvoj oljčne kulture, kot učitelj pa se je v prvem desetletju po 2. svetovni vojni in kasneje prizadeval za ohranjanje briške in slovenske kulturne identitete in spodbujanju čezmejnega sodelovanja.

Občinsko nagrado je prejel Andrej Colja, poveljnik občinske Civilne zaščite, ki je poleg 30-letnega dela na tem področju od začetka predan ustvarjanju občinskega glasila Briški časnik in delovanju v okviru planinskega društva.

Nagrado je prav tako prejel Zlatko Mavrič, gonilna sila domačije Belica, ki se je od leta 1992 in odprtja turistične kmetije razmahnila v ponudbo nastanitev v Šmartnem, gostinskih storitev, kavarne na Dobrovem in vinoteke v Ljubljani in tako postala ena največjih zgodb o uspehu Brd.

Priznanje Občine Brda je prejela tudi Restavracija Bužinel za dolgoletni doprinos k razvoju turizma ter prizadevnost za bogatenje in višanje kvalitete ponudbe v Brdih. Tudi oni se z gostinsko dejavnostjo ukvarjajo že preko 30 let in jo trenutno izvajajo na treh lokacijah.

Priznanje je prejel tudi Iniciativni odbor za življenje za uspešen in viden doprinos na področju ozaveščanja o pomembnosti znanja temeljnih postopkov oživljanja, širjenja in vzdrževanja mreže defibrilatorjev na območju briške občine in spodbujanja briških občanov k vključevanju v družino prvih posredovalcev.

Poleg omenjenih nagrad je čestitke za vidnejše dosežke v zadnjih 12-ih mesecih prejelo še več posameznikov in posameznic. 

Bogato junijsko dogajanje se je v Brdih sicer začelo že v soboto, 1. junija, ko je Klet Brda izpeljala 108-kilometerski rekreativni maraton »Junaki vinogradov«, ki je bil desetletja znan pod imenom Maraton češenj.

Svoje so prav tako dodali že tudi planinci, ki so nato v nedeljo, 2. junija, organizirali tradicionalni 19. Pohod od češnje do češnje, središčno dogajanje pa prihaja v tem koncu tedna, ko bodo v Brda 8. in 9. junija povabili domače in tuje goste.

Ob občinskem prazniku smo se o aktualnih projektih pogovarjali tudi z briškim županom Francem Mužičem, pogovoru lahko prisluhnete spodaj. 
Primož Božič

Naslovna fotografija: Prejemniki nagrad in priznanj. Vir: arhiv Občine Brda. 

POGOVOR: Franc Mužič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C