EBM-PAPST SLOVENIJA OBELEŽUJE 30-LETNICO DELOVANJA

Petek, 07. junij 2024
V cerkniškem podjetju ebm-papst Slovenija, ki se ukvarja z izdelavo ventilatorjev za toplotne črpalke in belo tehniko, letos obeležujejo 30-letnico delovanja. V podjetju letno izdelajo nekaj milijonov ventilatorjev, pri čemer program ventilatorjev za belo tehniko postopoma opuščajo. Lani so ustvarili 81 milijonov evrov prodaje.


V podjetju zaposlujejo 480 ljudi, praktično vso svojo proizvodnjo pa izvozijo na tuje trge, večinoma v Nemčijo in druge evropske države. V zadnjem času izdelavo ventilatorjev za belo tehniko počasi ukinjajo in se osredotočajo predvsem na ventilatorje za toplotne črpalke. S prehodom so začeli lani v želji, da se osredotočijo na izdelke, ki so pomembni za t. i. zeleni prehod, je za STA povedal generalni direktor Aleš Poljanšek.


V zadnjem času v podjetju beležijo nižjo prodajo, kar je po besedah direktorja posledica velike rasti proizvodnje med epidemijo in odločitve, da bodo postopoma opustili program ventilatorjev za belo tehniko.


"Na področju toplotnih črpalk je sicer trg trenutno, podobno kot pri avtomobilski industriji, na nekakšnem čakanju, kar pomeni, da je sicer stabilen, ni pa videti neke velike rasti. Verjamemo pa, da gre pri toplotnih črpalkah za program prihodnosti" je dejal.


V podjetju sicer danes odpirajo nov logistični center za pakiranje in odpremo izdelkov, v tem letu pa načrtujejo še gradnjo nove proizvodne hale.


Ebm-papst Slovenija je v lasti nemškega podjetja ebm-papst iz Landshuta, ki je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev tehnologije ogrevanja. Predhodnik ebm-papst Slovenija je bilo podjetje Ydria Motors, ustanovljeno leta 1993 kot skupno podjetje Rotomatike in Alcatel SEL. Leta 1997 je skupina ebm-papst od Alcatel SEL kupila podjetje v Landshutu in s tem tudi delež v družbi Ydria Motors. Ebm-papst je leta 2001 od Rotomatike odkupil njihov delež in postal 100-odstotni lastnik Ydrie motors. Ta se je 2016 preimenovala v ebm-papst Slovenija.


sta

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C