PISANKA: KRAJEVNA SKUPNOST SKRILJE

Torek, 28. maj 2024

Danes se bomo ponovno podali raziskovati Vipavsko dolino, tokrat bomo skupaj raziskali Krajevno skupnost Skrilje. Vas Skrilje leži v srednjem delu Vipavske doline, na prisojnem pobočju, ob vznožju Male Gore in Kuclja pod Čavnom. Skrilje so bile naseljene že v 11. stoletju, o čemer pričajo arheološka raziskovanja. Gručasto naselje se ponaša z mnogimi primorsko-kraškimi značilnostmi. Vas so predniki gradili iz kamna, ki so ga lomili na bližnjih in v vaškem kamnolomu na skrilavcu, lapornati kamnini, to je nepropusten sloj, sestavljen iz kremena in drugih kamnin, ki se zaradi strukture kolje v kamnite plošče – skrle. Od tod tudi vasi ime Skrilje. Skrle so lahko različnih velikosti in za različno uporabo. Še posebej primerne so v gradbeništvu, predvsem za tlakovanje tal in oblaganje zidu.


Za začetek smo pred mikrofon povabili predsednika krajevne skupnosti Boštjana Vrčona, ki nam je povedal nekaj več o sami krajevni skupnosti in njenih zanimivostih.


POGOVOR S PREDSEDNIKOM KS


Za utrip življenja v Skriljah je danes izjemnega pomena tudi Podružnična šola Skrilje. Dolgo stavbo, ki stoji v zgornjem delu vasi, so leta 1934 zgradile italijanske oblasti z namenom, da bi v njej v primeru vojne namestili zaledno vojaško bolnišnico. Danes lepo prenovljeno šolsko stavbo dopolnjujejo telovadnica in urejeni prostori Krajevne skupnosti Skrilje. Več o tem, kako pouk v šoli poteka danes pa nam je zaupala vodja podružnice, Tina Žagar.


POGOVOR POŠ SKRILJE


Foto: Arhiv POŠ Skrilje

V Skriljah, obdanih z vinogradi, polji in sadovnjaki, je še za peščico pravih kmetov, ki se pretežno ubadajo z vinogradništvom in sadjarstvom. Nekaj je obrtnih delavnic in drugih zasebnikov, med njimi je tudi mizarsko podjetje MATIAS. Direktor Matjaž Bratina, nam je zaupala, kako cenjeno je delo mizarja danes in kakšne projekte z ekipo izvajajo trenutno. Več pa prisluhnite v pogovoru.


POGOVOR MIZARSTVO MATIAS


Kot smo slišali v prvem pogovoru s predsednikom Krajevne skupnosti Skrilje so pred časom v vasi uredili nezahtevno krožno pot Skriljanka. Pot v bližini vasi Skrilje pohodnika popelje skozi značilno krajino v neokrnjeno naravo, do značilnega, skrbno varovanega vodnega izvira in nazaj v vas. Speljana je ob vznožju Trnovske planote in je lahko odlično izhodišče za vzpone na Malo goro, Čaven in Kucelj. Poleg tega, da je Vipavska dolina pravi raj za pohodnike, pa je prav tako iz leta v leto bolj zanimiva za kolesarje, tako gorske kot cestne. 


Ta potencial je pred leti videl tudi Aleksej Dolinšek, ki je skupaj s partnerko ustvaril RockVelo, kolesarsko agencijo, katere poslanstvo je zagotavljanje najboljše kolesarske izkušnje gostom. Pri tem sodelujejo s številnimi gostinsko - turističnimi ponudniki ter zagotavljajo celostno kolesarsko ponudbo. Več pa v pogovoru.


POGOVOR ROCKVELO IN KOLESARSTVO V VIPAVSKI DOLINI


Z obiskom Krajevne skupnosti Skrilje smo zaključili naš niz raziskovanja vasi, kjer ima podružnična šola Dobravlje svoje podružnične šole. V zadnjih dveh mesecih smo tako spoznali Dobravlje, Vipavski Križ, Vrtovin, Črniče in seveda danes, Skrilje. Upamo, da ste skupaj z nami spoznali kaj novega in da ste dobili kakšno idejo za prijeten nedeljski izlet. Pridružite se nam tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno raziskovali zanimive kraje Severnoprimorske regije.
Maja Vojska

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C