KROŽNA POT ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE DIVJE BABE KONČANA

Sobota, 25. maj 2024

Danes poteka že 11. festival Glas piščali v organizaciji Turističnega društva Reka, katerega namen je popularizacija neandertalčeve piščali, najstarejšega doslej znanega glasbila na svetu, in arheološkega najdišča Divje babe na Cerkljanskem, kjer je bila piščal najdena. Dogajanje se bo pričelo z dopoldansko sveto mašo v cerkvi svetega Kancijana na Reki, nadaljevalo pa ob 14. uri s popoldanskim program za vse generacije. Med drugim se bodo obiskovalci prvič lahko sprehodili po več letih vendarle dokončani krožni poti Arheološkega parka Divje babe.

Arheološki park oziroma jama Divje babe v strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. Sodijo v obdobje srednjega in začetka mlajšega paleolitika. V njem so bile najdene kosti več kot 60 različnih živalskih vrst, v izkopavanjih leta 1995 pa je arheolog dr. Ivan Turk našel kronsko najdbo, neanertalčevo koščeno piščal, staro od 50.000-60.000 let. Jama Divje babe je bila pred leti kot prva jama v Sloveniji opremljena z digitaliziranim prikazom, pred dnevi pa je bil dokončan še zadnji del krožne poti na območju Arheološkega parka. Direktor Zavoda za turizem Cerkno Gregor Novaković.

Izjava Gregor Novakovič 1

Investivicijo v ta del krožne poti v višini okoli 65.000 evrov je financirala Občina Cerkno. In kako krožna pot poteka?

Izjava Gregor Novakovič 2

Danes bodo udeleženci prireditve Glas piščali krožno pot prvič preiuzkusili, v prihodnje pa Zavod za turizem Cerkno pripravlja tudipodrobno označitev poti. 


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C