PISANKA: KRAJEVNA SKUPNOST ČRNIČE-RAVNE

Torek, 14. maj 2024

Danes nas bo pot ponovno zanesla v Vipavsko dolino, obiskali bomo namreč Krajevno skupnost Črniče-Ravne. Črniče je staro gručasto naselje, ki je razpotegnjeno na podoru plazu, ki se je pred približno 40 000 leti usul s Čavna in zasul to flišno dno doline. Pod vasjo se razprostirajo njive, travniki in vinogradi, ki so skrbno obdelani s strani krajanov Črnič.

Črniče-Ravne so tudi ena največjih krajevnih skupnosti na ajdovskem, ki se zaradi svoje idealne geografske lege ponaša z izjemno zgodovino. Veljajo za zelo staro naselje, ki je na jugozahodni strani vasi nekdaj imelo rimsko postojanko, preko katere je potekala rimska cesta. Leta 1867 je v Črničah zaživela čitalnica, leta 1898 pa je bila tu ustanovljena Hranilnica in posojilnica. Že sredi 19. stoletja pa so imele Črniče tudi poštno postajo, kjer so menjavali konje. Od leta 1912 pa je bila urejena poštna zveza z avtobusom. Nekaj več o Krajevni skupnosti Črniče-Ravne nam je zaupala predsednica Suzana Vidmar Kovšca.


POGOVOR NA SPLOŠNO O KRAJEVNI SKUPNOSTI


Raziskujemo Krajevno skupnost Črniče-Ravne, kjer smo se s predsednico krajevne skupnosti Suzano Vidmar Kovšca že malo sprehodili po osnovnih značilnosti teh krajev in v zgodovino, sedaj pa se bomo skupaj sprehodili še čez znamenitosti krajev, ki jih je po njenih besedah res veliko. Pa prisluhnite v pogovoru.


POGOVOR O ZANIMIVOSTIH


Kot ste že izvedeli imajo Črniče pestro zgodovino, danes pa gre za živahen kraj, s podružnično šolo Osnovne šole Dobravlje, ki je v letu 2012 je dobila prizidek, ki služi tako potrebam šole, kot tudi krajevne skupnosti. Poleg osnovne šole, ki jo bomo obiskali kasneje je v kraju tudi vrtec. Več o njihovem vsakdanu in sodelovanju s krajani pa nam je zaupala Anja Kobal.


POGOVOR VRTEC


Arhiv vrtca

Po glasbenem premoru se vračamo nazaj v Krajevno skupnost Črniče-Ravne. Živahnost krajevne skupnosti zagotovo ustvarjata tudi tamkajšnji vrtec in podružnična šola Osnovne šole Dobravlje. Vodja podružnice Tjaša Vidmar Kenda nekaj več o vsakodnevnem utripu v šoli.


POGOVOR PODRŽNIČNA OSNOVNA ŠOLAArhiv Podružnične osnovne šole Črniče

Vipavska dolina, in tudi same Črniče, ki jih danes raziskujemo, zaradi svoje neokrnjene narave, kulturne dediščine in kulinarike, v zadnjem času privablja medse vedno več turistov, ki so nad odkrivanjem okusne vipavske hrane in očarljivostjo primorske arhitekturo navdušeni. Velik del tega lahko turisti poskusijo in si ogledajo tudi na Turistični kmetiji Arkade Cigoj, ki zaradi svoje odlične ponudbe velja za eno najbolj prepoznavno turistično kmetijo v teh koncih. Cigojevi so na svoji kmetiji v Črničah ustvarili pravi mali raj za gurmane. O začetkih Turistične kmetije Arkade Cigoj in o sami ponudbi je spregovorila, Silva Cigoj.


POGOVOR TURISTIČNA KMETIJA ARKADE CIGOJ

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C