POSLOVIL SE JE PESNIK, PREVAJALEC, AKADEMIK IN PRIJATELJ IDRIJE LUKO PALJETAK

Torek, 14. maj 2024

V 80. letu starosti se je po dolgi in težki bolezni poslovil Luko Paljetak, eden največjih hrvaških književnikov, profesor, doktor znanosti in akademik. Bil je velik prijatelj Idrije, kamor se je dolga leta s soprogo Idrijčanko rad vračal, čeprav je do konca življenja ostal zvest svojemu Dubrovniku.

Paljetak se je rodil leta 1943 v Dubrovniku, kjer je končal Učiteljsko šolo in na Filozofski fakulteti v Zadru diplomiral iz hrvaškega in angleškega jezika in književnosti. Na Zagrebški Filozofski fakulteti je doktoriral iz filologije, kot umetniški ravnatelj, urednik in dramaturg je vrsto let deloval v Zadarskem lutkovnem gledališču, bil je asistent na Filozofski fakulteti v Zadru.

Njegov ustvarjalski opus je impresiven. Bil je pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik, gledališki in likovni kritik, feljtonist, esejist, pisec za otroke, avtor dramskih del in tudi slikar. Skupno je objavil več kot 150 knjižnih naslovov, od tega kar 40 zbirk pesmi, deset zbirk pesmi za otroke, dva romana, drame, radiodrame, otroške in lutkovne predstave, feljtone, gledališke kritike, eseje. Mnoge Paljetkove pesmi so tudi uglasbene in postale neizogiben del dubrovniške in hrvaške pop kulture. Bil je izvrsten prevajalec iz angleškega, italijanskega in slovenskega jezika, ki mu je bil posebno ljub. Med drugim je prevedel tudi celoten opus Prešernovih pesniških del. 

Bil je član številnih uglednih pisateljskih in akademskih združenj, med drugim redni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, dopisni član SAZU ter član Evropske akademije znanosti, umetnosti in književnosti „Leonardo da Vinci“.

Za svoje ustvarjalno delo je prejel več kot 80 najvišjih hrvaških in mednarodnih nagrad, odličij in priznanj.

Življenjska pot ga je tesno povezala z Idrijo, saj je bil poročen z Idrijčanko Anamarijo, s katero sta si v zrelih letih v Idriji uredila stanovanje in se v mesto, zlasti ob poletjih, pogosto vračala ter se udeleževala kulturnih dogodkov in literarnih večerov in spetla prijateljstva s kulturniki v mestu. Tudi mi smo ga ob kakšnem njegovih obiskov v Idriji povabili pred radijski mikrofon, ko je naš program obogatil z izbrano besedo in iskreno naklonjenostjo. 


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C