20 LET PROGRAMA STAREJŠI ZA STAREJŠE TUDI NA SEVERNEM PRIMORSKEM

Ponedeljek, 13. maj 2024

»Starejši za starejše« je socialnovarstveni program Zveze društev upokojencev Slovenije, ki v današnji obliki obeležuje 20. obletnico delovanja. Nastal je v okviru Slovenske filantropije, njegovo izvajanje pa so prevzela društva upokojencev po vsej Sloveniji. Njegov namen je, da aktivnejši upokojenci starejšim in manj samostojnim ali opešanim krajanom omogočajo čim daljšo možnost bivanja v domačem okolju.

Starejši za starejše je eden večjih vseslovenskih programov, ki se izvajajo v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije, njegov namen pa je poskrbeti za osnovne potrebe tistih starostnikov, ki bi kljub manjšim omejitvam, zaradi katerih ne zmorejo vsega več postoriti sami, radi ostali v domačem okolju.

Izvajanje programa je predvideno pri starejših od 69 let, čeprav je marsikdo pri tej starosti še dovolj vitalen, da k izvajanju programa pristopi kot izvajalec, ne kot uporabnik, je povedala Vanda Vidič, koordinatorica programa pri Društvu upokojencev Kanal, ki program izvaja že petnajsto leto:

IZJAVA: Vanda Vidič 1

Izvajanje programa je na plečih društev upokojencev, od več kot 500 jih je v Sloveniji v program vključenih okoli 290, na Severnem Primorskem 11 od skupno 29-ih, kolikor jih šteje Pokrajinska zveza društev upokojencev Severne Primorske.

Program se tako izvaja v društvih upokojencev Ajdovščina, Bovec, Cerkno, Idrija, Kanal, Kostanjevica,  Miren, Nova Gorica, Renče, Tolmin in Vipava. Kakor je povedala koordinatorica za Severno Primorsko Janja Polanc, društva redno pozivajo, da se priključijo, interes za pristop sta v zadnjem času denimo izkazali društvi v Kobaridu in Braniku, medtem ko v Prvačini še ne izpolnjujejo pogoja števila starejših prebivalcev na področju, ki ga pokriva njihovo društvo.

IZJAVA: Franc Komac 1

je povedal Franc Komac, predsednik Društva upokojencev Kanal. Na Severnem Primorskem je trenutno evidentiranih 227 prostovoljcev, število prebivalcev, ki jih obiskujejo, pa je 8571.

IZJAVA: Franc Komac 2

Skupno so na Severnem Primorskem prostovoljci lani opravili 4636 obiskov in opravili slabih 10 tisoč prostovoljskih ur. 25-im starejšim so priskrbeli tudi pomoč drugih institucij.

IZJAVA: Vanda Vidič 2

je dejala Vanda Vidič, koordinatorica programa v Društvu upokojencev Kanal.

Sonja Kralj je kot tedanja predsednica Društva upokojencev Kanal pred petnajstimi leti uvedla program, v njem pa še vedno sodeluje tudi kot prostovoljka. Potrjuje, da je pogovor tisto, kar ljudje najbolj rabijo, da je za njihove osnovne potrebe navadno poskrbljeno, najhitreje pa umanjka človeški stik:

IZJAVA: Sonja Kralj

Poleg drugega starejše seznanjajo tudi z drugimi možnostmi, ki so jim na voljo, denimo naročilom kosila na dom, ki se ga precej poslužujejo. Izvajanje programa ni omejeno zgolj na osamljene starejše, je povedala Sonja Kralj, ampak so vsaj obiska lahko deležni prav vsi starejši

Primož Božič

Naslovna fotografija je simbolična. Vir: pexels.com

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C