PISANKA: VIPAVSKI KRIŽ

Torek, 30. april 2024

V tokratni oddaji smo nadaljevali naše pomladansko raziskovanje Vipavske doline, naša novinarka Maja se je namreč odločila, da odkrije njene skrite bisere. Tako smo se lotili z raziskovanjem naselji in vasic, kjer se nahajajo tudi podružnice Osnovne šole Dobravlje. Nazadnje smo bili na obisku v Vrtovinu, tokrat pa bomo skupaj spoznali Vipavski Križ, ki stoji na vrhu griča sredi Zgornje Vipavske doline v neposredni bližini mesta Ajdovščina. Njegova podoba je opazna že od daleč, najbolj zanimive zgodbe pa se skrivajo znotraj obzidja. Sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije in je v celoti spomeniško zaščiteno naselje. Ob prihodu nas je najprej toplo sprejel Harij Bat, predsednik Krajevne skupnosti Vipavski Križ.


POGOVOR KS VIPAVSKI KRIŽ
Z griča, na katerem leži Vipavski Križ, se vidi daleč naokoli, zato je bil naseljen že v predrimskih časih, prva pisna objava kraja pa sega v trinajsto stoletje. Ob koncu 15. stoletja, leta 1482, so ga goriški grofje zaradi Turkov in Benečanov obdali z močnim obzidjem. Leta 1507 je Križ dobil tržne pravice, leta 1532 pa ga je cesar Ferdinand »za vse večne čase« povzdignil v mesto. Menda je bil takrat Križ najmanjše mesto v vsem cesarstvu. Najstarejši del Križa tvorijo na zahodnem delu gase – ozke uličice z eno in dvonadstropnimi hišami okrog predgotske cerkve. Vipavski Križ je danes med obiskovalci najbolj poznan po kapucinskem samostanu, kjer je dolga leta živel in delal znameniti pridigar Janez Svetokriški, v Križu pa je zadnjo nedeljo v novembru leta 1563 pridigal tudi Primož Trubar. Naša naslednja postojanka bo tako samostan, predstavila nam ga bo Kristina Vrčon Jejčič, ki med drugim po njem tudi vodi turistične ture.POGOVOR O ZGODOVINI IN SAMOSTANUPo glasbenem premoru se vračamo nazaj v Vipavski Križ. Za turistično ponudbo v kraju skrbi Zavod Vipavski Križ, ki organizira vodene oglede, degustacije v grajski kleti ter prireditve, med katerimi velja izpostaviti Festival vina zelen v juniju. Zavod je bil ustanovljen z namenom spodbujanja turističnega, kulturnega in splošnega podeželskega razvoja Vipavskega Križa ter bližnje okolice. Več o delovanju Zavoda in pa dogodkih, ki jih organizirajo pa direktor Patrik Zgonik.


POGOVOR ZAVOD VIPAVSKI KRIŽV Vipavskem Križu lepo urejeni prostori krajevne skupnosti sredi vasice služijo tudi za družabne namene. V Domu krajanov se je močno uveljavila galerijska dejavnost, obiskovalce v kraj privabljajo razstave različnih ustvarjalcev. Tako za razstavne dejavnosti, kot za prireditve in oživljanje Vipavskega Križa nasploh, v zadnjih letih skrbi Turistično društvo Vipavski Križ. V sodelovanju s krajevno skupnostjo, samostanom, šolo in krajani prireja odmevne dogodke, kot so žive jaslice ob božiču in srednjeveški semanji dnevi v poletnih mesecih. Več o njihovem delu in prireditvah, ki jih organizirajo pa več Harij Bat, ki je poleg vloge predsednika krajevne skupnosti tudi aktiven član društva.


POGOVOR TD VIPAVSKI KRIŽV slikovitem Vipavskem Križu domuje tudi trgovinica z lokalnimi produkti Vipavske doline z degustacijskim prostorom imenovana Darovi Vipavske. Kot pravi MIRJANA BUŽANIN, lastnica trgovinice sredi Križa, živi v rajski dolini s čudovito naravo, radodarno zemljo in gostoljubnimi ljudmi. Ljudmi, ki doma na svojih kmetijah, kleteh, v hramih, kuhinjah iz surovin, ki jih da vipavska zemlja, ustvarjajo najrazličnejše izdelke iz ljubezni do te zemlje in do tradicije njihovih prednikov. Zato se je odločila, da začne zgodbo imenovano Darovi Vipavske. Več pa prisluhnite v pogovoru.POGOVOR DAROVI VIPAVSKE

Maja Vojska
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C