REŠEVALNA VAJA V PREDORU PODNANOS-PODROBNEJE

Ponedeljek, 15. april 2024

Včeraj je na hitri cesti Vipava – Razdrto, v predoru Podnanos potekala reševalna vaja, ki je pokazala dobro pripravljenost sil za zaščito in reševanje v primeru množične nesreče. Pri reševalni vaji je sodelovalo več kot 100 udeležencev.

Po scenariju izvedbe vaje je v predoru Podnanos med interventnimi deli, približno 250 metrov od vhoda, po prehitevalnem pasu pripeljalo osebno vozilo s štirimi potniki. To je zaradi prevelike hitrosti in trenutne slabosti voznika oplazilo avtokošaro ter ga zasukalo v desno. Za njim se z veliko hitrostjo pripelje kombinirano vozilo s šestimi potniki, ki trči v osebno vozilo brez zaviranja. Nato sledi električno vozilo z dvema potnikoma, ki poskuša preprečiti trk in zato sunkovito zavije desno, pri čemer prebije cestno zaporo in trči v zadnji del avtokošare ter v delavca Darsa. V nesreči je bilo tako poškodovanih več ljudi, ki je terjala tudi smrtno žrtev. Celotno reševanje pa je oviral tudi avtobus, ki se je ustavil ob rdeči luči na začetku predora. Kakšen je bil namen vaje pa Samo Kosmač, vodja vaje in poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Izjava Samo Kosmač 1

V reševalni vaje je sodelovalo okrog 100 udeležencev, od tega jih je večina sodelovala na samem prizorišču, nekaj pa jih je bilo tudi v podpornih službah, centrih za obveščanje, nadzornem centru Kozina, Operativno – komunikacijski center in podobno.


Kako je potekala vaja pa vodja intervencije v Rebrnicah, Gregor Krašna, GRC Ajdovščina.

Izjava Gregor Krašna

Ponesrečenih je bilo 12 oseb. Primarna triaža – razvrščanje poškodovancev v skupine glede na vrsto in resnost njihovih poškodb je bila izvedena že v predoru. Nato so ponesrečence pripeljali iz predora, jih razdelili v tri sektorje ter izvedli sekundarno triažo in primarno oskrbo. Od te množične nesreče bi Šempetrska bolnišnica sprejela 3 huje poškodovane in 5 lažje poškodovanih oseb, ostali ponesrečenci bi bili prerazporejeni v Splošno bolnišnico Izola in UKC Ljubljana.  


Na včerajšnji vaji pa so poskusili uvajati tudi nove tehnologije – prenos žive slike iz prizorišča v predoru. Renato Flego, GRC Ajdovščina.

Izjava Renato Flego

Ta nova tehnologija bo v prihodnje omogočala vodjem intervencij in pa drugim odločevalcem lažje odločanje pri sprejemanju ukrepov.

Po koncu reševalne vaje je bila opravljena tudi kratka analiza. Kosmač pravi, da so po prikazanem reševalne ekipe dobro pripravljene na množično nesrečo. Kakšne ugotovitve je še prinesla kratka analiza, Samo Kosmač.

Izjava Samo Kosmač 2

Po besedah Kosmača se taka podobna nesreča na tem območju še ni zgodila, se pa nikoli ne ve in zato pravi, da je potrebno te vaje redno opravljati. Samo Kosmač;

Izjava Samo Kosmač 3Pri včerajšnji terenski reševalni vaji so od gasilskih enot sodelovali GRC Ajdovščina, PGD Postojna, PGD Razdrto, PGD Hruševje, PGD Veliko Ubeljsko, PGD Vipava, PGD Podnanos in PGD Vrhpolje. Od zdravstvenih enot ekipe NMP Ajdovščina, Postojna in Nova Gorica. Od policije pa PU Nova Gorica in Koper.

 

Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C