IDRIJČANI ODHAJAJO V CASARSO

Ponedeljek, 15. april 2024

Idrija in italijanska Casarsa sta se že več kot pred desetletjem povezali prek življenja in dela slovitega italijanskega režiserja in pisatelja Pier Paola Pasolinija, ki je svoja mladostna leta preživel v Casarsi, eno leto otroštva, in sicer v šolskem letu 1930-1931, pa tudi v Idriji, kjer je obiskoval četrti razred osnovne šole. Pier Paolov oče, Carlo Alberto, je bil namreč častnik italijanske vojske, ki je služboval v različnih italijanskih mestih, tudi v Idirji, ki je tedaj sodila pod Italijo in kamor je očetu sledila vsa družina.

Mesti Idrija in Casarsa negujeta stike prek kulturnih in športnih dogodkov, izmenjav obiskov sodelujeta v več skupnih kulturnih projektih. Trenutno poteka projekt Speak Your Mind, v okviru katerega bo občina Casarsa della Delizia kot vodilni partner organizirala dvodnevno delavnico in druženje za mlade iz obeh občin, hkrati pa bo 27. aprila za en dan mesto gostilo tudi večjo skupino udeležencev iz Idrije. Zanje bodo gostitelji v Casarsi pripravili zanimiv program, od ogleda razstave o Pasolinijevem delu v Pasolinijevem študijskem centru, vodenega ogleda srednjeveške vasice Valvasone do udeležbe na festivalu vin z različnimi dogodki. Občina Idrija prijave zainteresiranih za udeležbo na obisku v Casarsi sprejema še do 17. aprila.  


Metka Rupnik

Foto: Z ene od razstav v Casa Colussi Centro Studi Pasolini


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C