V ZAVETIŠČU ZA BREZDOMCE V NOVI GORICI BI RADI BOLJŠO SPREJETOST V DRUŽBI

Sobota, 13. april 2024

V Novi Gorici na Bidovčevi ulici je že devet let prisotno zavetišče za brezdomce, ki deluje v okviru društva Šent – združenja za duševno zdravje. Na lokaciji je na voljo 12 postelj za prenočevanje, že dobro leto dni pa Vincencijeva zveza dobrote organizira tudi dnevni center zanje. V Zavetišču bi radi, da bi bili njihovi uporabniki v javnosti bolje sprejeti.

Osnovni namen zavetišča je bil brezdomcem zagotoviti prostor za prenočevanje in pripravo obrokov, tako da je bilo do lanskega leta odprto pravzaprav samo v nočnem času, poleti je to med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj.

V tem času so brezdomci lahko poskrbeli za osebno higieno, oprali oblačila in si pripravili večerjo in zajtrk, določen del pa jih je tam krajša ali daljša časovna obdobja tudi prespal.

Brezdomci so seveda deležni tudi psihosocialne podpore, z njimi se pogovarjajo, skušajo jim pomagati in spremeniti njihovo situacijo, najprej na ravno zelo vsakodnevnih opravil, je povedal eden od treh zaposlenih v zavetišču Primož Kante:

IZJAVA: Primož Kante

Kakor je povedala vodja zavetišča Vesna Lipušček, je pri delu z brezdomnimi ljudmi uspeh že, da se naučijo skrbeti za osebno in siceršnjo higieno, da v zavetišču ohranjajo red in čistočo, da se redno prehranjujejo.

V družbi se jih drži precejšnja stigma, kar ni nenavadno, kljub vključenosti v program zavetišča oziroma dnevnega centra jih namreč veliko še vedno v določeni meri živi življenje ulice, a stvari se zlagoma obračajo na boljše. Predvsem je pomembno, je dejala Vesna Lipušček:

IZJAVA: Vesna Lipušček

O delu Zavetišča za brezdomce in izkušnjami dela z njimi podrobneje spregovorimo v oddaji Pozitiva prihodnji petek.

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C