PISANKA: ZADLAZ ČADRG IN ČADRG

Petek, 12. april 2024

Oddaja Pisanka nas je tokrat skozi sotesko Tolminskih korit in čez hudičev most po strmi vijugasti cesti odpeljala do slikovitih vasic Zadlaz Čadrg in Čadrg. Na nekje med 600 in 700 metri nadmorske višine danes prebiva okrog 70 prebivalcev, večina jih prebiva v višje ležečem Čadrgu. Ta je bil prvič omenjen že pred 700 leti, bogate arheološke ostaline pa pričajo o več tisočletni prisotnosti ljudi na tem območju.

Vas je vsekakor zelo živahna in ne ena od tipičnih odmaknjenih gorskih vasic, saj v njej trenutno živi več mladih družin, že od leta 1999 pa tam deluje tudi Don Pierinova skupnost Srečanje, ki torej z vaščani uspešno sobiva že več kot 20 let.

Zaradi svoje prepoznavnosti, odmaknjenosti in posebnega utripa Čadrg pritegne marsikaterega turista, seveda predvsem tiste, ki se ne ustrašijo ozke ovinkaste ceste, ki pelje proti vasici.Simona Skočir
se je tokrat odpravila na pot in njen prvi postanek je bil Zadlaz Čadrg oziroma letni vrt pr' Jakču, ki nudi tudi priložnost za okrepčilo, sicer pa gospodar Franci Rutar zastopa obe vasici v Krajevni skupnosti Tolmin, kamor spadata. Beseda je tako tekla o njihovi dejavnosti ter seveda tudi o aktualnih projektih, investicijah in željah domačinov.

Posnetek Franci RutarStrma, ovinkasta, a vseeno slikovita cesta nas je pripeljala do Čadrga, kjer nadaljujemo današnjo Pisanko. Ob omembi te vasi si velika večina predstavlja slikovito vasico pod hribi, kjer domačini z veliko ljubezni obdelujejo košček zemlje. In nekako tako je tudi v resnici. Kmetija pr' Lovrču je ena od danes štirih ekoloških kmetij, po katerih je Čadrg tudi širše poznan. Naša naslednja sogovornica, gospodarica Marija Bončina je imela pomembno vlogo pri ustanavljanju društva ekoloških kmetov Severne Primorske, kot dolgoletna predsednica pa je bistveno pripomogla k razvoju ekološkega kmetovanja tudi v širši regiji. Njena ekološka naravnanost že ob začetkih delovanja ni bila zgolj modna muha, ampak globoko prepričanje, da je kmetijo možno uspešno razvijati in istočasno upoštevati visoke ekološke standarde, kakor nam je zaupala v naslednjem pogovoru.

Posnetek Marija Bončina


Foto: Mlekarna

O tem, da Čadrg skriva še marsikatero skrivnost iz zgodovine, priča dejstvo, da so na tem območju v zadnjem času naleteli na več odkritij. Arheološka izkopavanja so bila tako izvedena v letih 2014 in 2022, najdbe pa so dokazale, da je bilo območje Čadrga poseljeno že v srednji kameni dobi, kar so dokazala kamnita orodja, ki so bila izkopana na najdišču Laze, zahodno od vasi. Na zgodovinsko pomembnost tega prostora kažejo tudi grobne najdbe iz železne dobe, ki so bile odkrite v neposredni bližini kamenodobnega najdišča, nad potjo, ki vodi proti razgledni točki Žlejžn.Mi pa v nadaljevanju odkrivamo še eno zanimivo najdbo, o kateri je vsa Slovenija govorila v začetku tega leta. Med lanskimi deli obnove kalov so namreč po naključju naleteli na več kosov debel iglavcev, za enega od njih se je po opravljeni analizi vzorca izkazalo, da gre za 6500 let staro deblo jelke.


Jani Kutin, širši Sloveniji poznan kot glasbenik Bakaline oziroma Bakaline Velike, se je kot ljubitelj glasbe in lesa skupaj z bratoma Samom in Gorazdom odločil, da poskusijo dragocen les preoblikovati v nekaj posebnega – odločili so se za izdelavo glasbil. Kaj je že nastalo, in kaj mogoče še bo, nam je zaupal v naslednjem pogovoru.

Posnetek Jani Kutin


Naš zadnji postanek v vasi Čadrg pa je bila še don Pierinova komuna skupnosti Srečanje, ki so jo vaščani prijazno medse sprejeli pred več kot 20 leti. Kako se je ta zgodba v Čadrgu začela, nam je ob obisku komune zaupal strokovni vodja Alojzij Štefan.

Izjava Alojzij ŠtefanKomune so živa stvar, sicer še pove Štefan. Uporabniki se menjajo, saj celoten program traja dve leti, tudi v Čadrgu se jih je v vseh teh letih zamenjalo že na desetine. Trenutno so v komuni v Čadrgu štirje fantje, vsak s svojo zgodbo, ki jih je pripeljala do točke oziroma odločitve za drugačno življenjsko pot. Jure, Luka, Primož in Žiga pravijo takole:

Izjava uporabniki o komuni


Vsi se sicer v Čadrgu dobro počutijo, da so toplo sprejeti, pa skrbijo tudi domačini, s katerimi se, kot pravijo fantje, dobro razumejo.

Izjava Žiga o domačinih


Več o tem, kako izgleda življenje v komuni, ne zamudite tudi v petkovi oddaji Pozitiva.


Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C