OBČINA BOVEC BO POPLAČALA UPNIKE SONČNEGA KANINA

Petek, 12. april 2024

Bovški svetniki so na četrtkovi seji potrdili dokapitalizacijo družbe Sončni Kanin v vrednosti 139 tisoč evrov, kar je bila edina možnost, da družba, ki jo pri življenju ohranjajo vse od zaprtja krožno kabinske žičnice, ne gre v stečaj. Občina bo s tem poplačala zapadle obveznosti do dobaviteljev. Stečaja si ne želijo, saj naj bi se projekt obnove Kanina premikal naprej.

 
Ustanoviteljica Sončnega Kanina Občina Bovec po sklepu občinskega sveta od decembra ohranja družbo pri življenju, da zaposleni lahko skrbijo za naprave na vrhu smučišča. Od januarja tekoče stroške obratovanja in vzdrževanja družbe Sončni Kanin d.o.o. na podlagi mesečnih zahtevkov pokriva ustanoviteljica družbe občina Bovec.

Ker je ena od družb, kateri Sončni Kanin dolguje 65 tisoč evrov, pred kratkim vložila izvršbo, to pa so napovedali tudi drugi dobavitelji, je bila edina rešitev pred stečajem poplačilo vseh zapadlih obveznosti. Za dokapitalizacijo bo občina zagotovila 140 tisoč evrov.

Stečaj bi sicer bil zelo slaba popotnica za bodočnost smučišča in njegovo obnovo, je ob robu seje povedal župan Valter Mlekuž. Kot je povedal, naj bi se projekt prenove Kanina premikal naprej, a podrobnejših informacij zaenkrat ni želel razkriti. Če pa se s Kaninom v naslednjih mesecih ne bo nič konkretnega zgodilo, preostane le še zaprtje družbe, je še povedal.

Bovški občinski svet je sicer tokrat zasedal v okrnjeni zasedbi, seje se niso udeležili svetniki Liste za Posočje Bovec. Kot so pojasnili pred sejo, se ne strinjajo z vodenjem in upravljanjem Kanina, pa tudi s predlagano dokapitalizacijo ne, med številnimi razlogi so navedli preveč napak v finančnih poročilih iz preteklosti. Županu so tudi predlagali razpis referenduma z vprašanjema o tem, ali naj gre družba Sončni Kanin v stečaj ter ali naj se izvede neodvisna revizija.

Kakor je bilo pojasnjeno v predlogu za dokapitalizacijo, družba od začetka leta 2023 sodeluje z novim računovodskim podjetjem, ki je izvedlo številne uskladitve bilančnih stanj, in čeprav številke izkazujejo več sto tisoč evrov izgube, je po pojasnilih računovodij izguba nastala zaradi napačno izkazanih knjigovodskih stanj v preteklosti ter pri preoblikovanju javnega zavoda v družbo z omejeno odgovornostjo, podjetje pa v zadnjih letih ni poslovalo s tolikšno izgubo.

Na seji sprejeta dokapitalizacija v vrednosti 139 tisoč evrov je bila sicer minimalna in bo zagotovila zgolj poplačilo dobaviteljev. Občina bo še naprej lahko nakazovala mesečna nadomestila po koncesijski pogodbi ter imela proste roke pri tem, koliko časa še ohranjati družbo. Če nadaljnje poslovanje ne bi bilo več smiselno, pa bi lahko družbo poslala v redno likvidacijo.  
    

Več o drugih vsebinah z včerajšnje seje pa spregovorimo tudi naših v prihodnjih informativnih oddajah.
Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
12°C / 26°C
ponedeljek
27.05.2024
12°C / 28°C