MINISTRSTVO ZA KULTURO V DVEH LETIH ZA OBMOČJE GORIŠKE NAMENJA PREK 25 MILIJONOV EVROV

Sreda, 03. april 2024

V sklopu odprtja Rafutskega parka je Novo Gorico včeraj obiskala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je obisk združila tudi z ogledom gradbišča amfiteatra pri Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Gre za enega večjih slovenskih infrastrukturnih projektov, pri katerem sodeluje Ministrstvo za kulturo.

Ministrstvo se sicer že pripravlja na projekt obnove celotne Laščakove vile, za katero je že rezerviranih 4,1 milijona evrov, od tega 1,6 milijona iz evropskih skladov in 2,5 milijona iz državnega proračuna. 

Prenova vile naj bi se začela začetek prihodnjega leta, zanjo bodo namenjena sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacije Izboljšanje habitatov vrst in površin habitatnih tipov. Operacija je namenjena ureditvi interpretacijskih centrov narave na območjih Natura 2000 v stavbah kulturne dediščine.

Del prostorov bo po prenovi zanesljivo namenjenih Naturi 2000, v manjši meri bosta predstavljena tudi park, vila in njen prvi lastnik ter načrtovalec, arhitekt Anton Laščak.

Ministrica je ob obisku poudarila, da je Ministrstvo za kulturo za program evropske prestolnice kulture že lani namenilo deset milijonov evrov, letos bodo za ta namen dodali še tri milijone.

Veliko sredstev Ministrstvo za kulturo namenja tudi gradnji amfiteatra za novogoriškim gledališčem, ki je bilo načrtovano že pred tridesetimi leti, ko je bila zgrajena matična stavba gledališča, je dejala Vrečko:

"Sredstev za to se prej nikoli ni našlo, sedaj pa že poteka gradnja zunanjega amfiteatra, ki bo v prvi fazi stal 4 milijone evrov, v drugi fazi pa 4,5 milijona evrov. Šlo bo za zaporedni financiranji, takoj po zaključku prve faze, predvidoma v avgustu, se bo začela druga faza. Leta 2025 ob odprtju pa si seveda nadejamo, da bi ob toplih dneh že imeli dogodke v sklopu Evropske prestolnice kulture."Primož Božič

Naslovna fotografija: Ministrica Vrečko in direktorica SNG Mirjam Drnovšček na ogledu gradbišča zunanjega amfiteatra za stavbo SNG NG. Vir: FB stran SNG NG

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C