ZA ZAČETEK RAZSTAVA

Sreda, 03. april 2024
Na Mestnem trgu v Idriji je od včeraj na ogled razstava, posvečena 30-letnici Antonijevega rova, s katero Center za upravljanje z dediščino živega srebra pričenja z dogodki jubilejnega leta tega prvega turističnega rudnika na Slovenskem. Leta 1994 je bil urejen za turistične oglede in je sestavni del dediščine živega srebra v Idriji, ki je vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine.

Turistični rudnik Antonijev rov, najstarejši ohranjeni vstop v rudnik živega srebra v Idriji, ki so ga rudarji pričeli kopati leta 1500, njegov tristometrski vstopni rov pa skoraj 500 let uporabljali za vstop in izstop iz jame, je eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Razstava v obliki panojev na Mestnem trgu v Idriji predstavlja tri desetletja delovanja Antonijevega rova kot turističnega rudnika in je zasnovana v obliki potujoče razstave, ki se bo iz Idrije selila še v druge slovenske kraje. 

Čeprav je Antonijev rov odprt skozi vse leto, pa te dni ob začetku turistične sezone pripravljajo tradicionalni dogodek Rudnik oživi. Ta konec tedna se bodo otroci od 7. do 12. leta odpravili na doživetje sprehoda po delu Antonijevega rova samo z naglavnimi lučkami, ko bodo le v soju njihove svetlobe opazovali idrijski podzemni svet. 

Eden od pomnikov 30-letnice turističnega rudnika bo tudi film s spominjanji vodnikov po Antonijevem rovu; skoraj 90 se jih je zvrstilo v treh desetletjih. Davor Vodopija, vodja oddelka za upravljanje in koordinacijo UNESCO dediščine pri CUDHg Idrija.

Izjava Davor Vodopija

Inserti filma bodo na ogled že med slavnostnim koncertom Godbenega društva rudarjev Idrija 8. junija na dvorišču Jaška Frančiške, jubilejni dogodki pa se bodo nadaljevali še jeseni s prireditvami v okviru tradicionalnih Odsevov srebrnega časa ter decembrskim koncertom idrijskih godbenikov v rudniškem podemlju.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C