OBNOVLJEN RAFUTSKI PARK PREDAN V JAVNO UPORABO

Sreda, 03. april 2024

V Rafutskem parku v Novi Gorici je bil včeraj z otvoritveno slovesnostjo zaznamovan konec obnove in začetek uporabe parka v javne namene. Poslej bo sprehajalcem in obiskovalcem v poletnem času na voljo od 8. do 20. ure, v zimskem času pa med 8. in 17. uro. V tem tednu na mestni občini organizirajo tudi več vodenih ogledov. 

Odprtja sta se ob novogoriškem županu Samu Turelu udeležili tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za prostor in graditev na Ministrstvu za naravne vire in prostor Nataša Bratina.

Obsežna prenova je bila realizirana s pomočjo evropskih sredstev za prenovo degradiranih urbanih območij z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb. Stala je 2,8 milijona evrov, od tega je polovica sredstev prišla iz Evrope, polovico pa je prispevala mestna občina. 


V parku danes najdemo okrog 140 rastlinskih vrst z vsega sveta, med njimi tudi sekvojo in najstarejši slovenski hrast plutovec. Na zanimive primerke opozarjajo tudi talne označbe z imeni, smerjo in oznako oddaljenosti od stojišča obiskovalca. 

Park je bil zasnovan že konec 19. stoletja, ko ga je zasadil prvotni lastnik območja, industrialec Palm iz Gorice. Arhitekt Anton Laščak je del območja kupil skupaj z vrtom in slednjega le uredil za sprehode, je povedala Nataša Kolenc, strokovna sodelavka za razvojne projekte na mestni občini:

"Ko je Laščak prišel na pristavo je to dediščino prevzel in preoblikoval po svoje, v ta prostor vpletel neoislamske elemente v arhitekturo in kar je najbolj fascinantno, uredil dramaturški pristop k tej vili, kajti namreč, ko se sprehajaš od glavne vratarnice, greš po sekvencah bodisi po širokih poteh ali bližnjicah, po stopnicah, polnih nekih slikovitih elementov, ob sprehodu se odpirajo pogledi na Gorico, na Kostanjeviški samostan in na samo vilo."

Članici društva Goriška paleta pred parkovnim elementom, modelom za betonski odlitek kupole vile Rafut.

Rafutski park s svojimi prvinami nima primere v Sloveniji in tudi širše. Zasnovan in urejen je bil kot vrt, kot oblikovana narava, kar je bilo osnovno izhodišče njegove prenove in ureditve. V sklopu ureditve so bili v parku prenovljeni grajeni elementi, kot so poti, stopnice in podporni zidovi, dodana je bila nova oprema, ki je parku prispevala program in mu povečala uporabnost (klopi, ureditev razgledišč, informacijska infrastruktura …), uredila se je tudi komunalna oprema. Očistilo se je samoraslo vegetacijo ter zasadilo nova drevesa in rastline.

"Ravno evropska prestolnica kulture je tista odlična priložnost, da se tukaj dajo nove vsebine, s katerimi verjamem, da bo vila skupaj s parkom zaživela in govorila tisto zgodbo, ki jo želi povedati tudi EPK, torej, čezmejno povezovanje, povezovanje ralzičnih kulturnih svetov, in nenazadnje skrb za naravo in kulturno dediščino, skrb za trajnostni razvoj in življenje kulturne dediščine in vseh nas v tem prostoru v času klimatskih sprememb," 

je ob odprtju povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko

Odprtje so popestrile tudi "aleksandrinke" iz Prvačine.
Primož Božič

Naslovna fotografija: Vhod v park. vir: MONG, avtorica Ana Rojc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C