SERIJA DOKUMENTARCEV O LOGATCU

Petek, 28. maj 2010

Na lokalni televiziji TV Lep Logatec so pripravili serijo treh dokumentarnih videofilmov Pozabljena dediščina, v katerih je predstavljena napol pozabljena naravna in kulturna dediščina v občini Logatec. V prvem, z naslovom Hrušica, so obravnavne zanimivosti na visoki kraški planoti, predvsem ostanki rimske trdnjave Ad pirum in Lanišče. V drugem, z naslovom Rupnikova linija in Alpski zid, so se posvetili vojaškim zaporom med obema vojnama; tretji, s preprostim naslovom Logatec, pa obravnava zgodovinske ostaline na širšem področju logaške planote. Vse lokacije druži podobna zgodovinska usoda, saj jih je od  prazgodovinskih do današnjih časov sooblikovala izredno pomembna strateška in prometna lega. Avtorja filma sta doktor Milan Trobič in ljubiteljski režiser Primož Godina iz Logatca (tudi gonilna sila lokalne televizije v Logatcu).

Projekt Pozabljena dediščina sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in občina Logatec. Premierna uprizoritev prvega filma, z naslovom Pozabljena dediščina -HRUÅ ICA, bo v začetku junija v obrambnem stolpu Lanišče nad Kalcami.

 

Foto: Andrej Korenč

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
26.02.2021
3°C / 22°C
sobota
27.02.2021
5°C / 17°C
nedelja
28.02.2021
2°C / 16°C