MLADE IGRALKE V SNG USTVARJALE NA TEMO MEDVRSTNIŠKEGA NASILJA

Torek, 02. april 2024

Mladi oder AMO Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica v četrtek, 4. aprila, predstavlja premiero avtorskega projekta Nimam problema!, ki je nastal pod režijsko taktirko Bine Klampfer Merčnik. Tematizira medvrstniško nasilje in si z različnimi gledališkimi metodami zastavlja vprašanja s tega področja.

Mladi oder AMO je skupina srednješolske generacije igralk, ki v okviru SNG Nova Gorica delujejo pod krovnim vodstvom dramaturginje Tereze Gregorič. Temo letošnje predstave je izbrala režiserka Klampfer Merčnikova, gre pa za t. i. bullying oziroma nasilje znotraj iste generacije otrok in mladostnikov.

Gre sicer za star in znan pojav, na katerega pa se je v zadnjih letih začelo polagati več pozornosti, zaradi česar se zdi, da ga je vedno več, določeno mero eskalacije pa je prinesel splet, pravi režiserka Klampfer Merčnikova:

"Včasih si prišel domov in si bil tam varen, tam je bila tvoja družina, tam je bila neka celica, kamor ljudje, ki so te 'buljali' niso imeli vstopa. 

Sedaj pa je ena izmed najbolj popularnih bulijev 'cyber bullying', kar pomeni, da veliko nasilja poteka preko spleta in pred tem spletom, družbenimi omrežji nismo več varni." 

V procesu nastajanja predstave so vse udeležene skušale razumeti, od kod vzvodi in od kod vzgibi za nasilje pri najstnikih. Postavile so se v vlogo žrtve, storilca ali pričevalca in raziskovale, zakaj pride do nekega nasilnega dogodka, kako bi lahko to preprečili in ali je sploh v naši moči, da to preprečimo.

Kakor je dejala režiserka, je bil vzgib za predstavo predvsem dejstvo, da se sicer o tovrstnem nasilju več govori, a ne nujno več naredi. 

"Punce so se izkazale kot krasna, ustvarjalna in inspirativna ekipa, pripravljena trdo delati, razmišljati, v zadnji fazi priprav celo garati, zato ker jim je mar, ker so tiste, ki razmišljajo, in ki so bile seveda tudi kdaj del tega. Obeta se predstava, ki je absolutno primerna za najstnike," je o ekipi dejala režiserka Klampfer Merčnikova.

Udeleženke so same pisale besedila in pripravile avtorske prizore, kar je bistvena značilnost avtorske predstave:

"Veliko zgodb smo pobrale tudi iz naših življenj, iz naših izkušenj, zaradi česar je bilo potrebnega veliko zaupanja in je bilo včasih težko, ampak smo dale to skupaj čez in se mi zdi, da smo tudi zaradi teh zgodb in zaupanja postale bolj povezane

je dejala ena od članic igralske ekipe Minka Zavadlav. Osnovni namen predstave je povzela Ivana Vodopivec:

S to predstavo hočemo javnost predvsem ozavestiti o nasilju in o tem, da tudi če se ne zavedajo, da se to dogaja, in hočemo biti tudi za tiste, ki ne morejo povedati, da se jim to zgodi, da smo to mi, ki namesto njih povemo svetu, da se to dogaja v večji meri. 

Premiera predstave bo v četrtek, 4. aprila ob 18. uri na malem odru, ponovitev pa naslednji dan ob isti uri.
Primož Božič

Naslovna fotografija: Ustvarjalna ekipa. vir: SNG Nova Gorica

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C