V TEM TEDNU - OB PRIMERNEM VREMENU - ODPRTJE RAFUTSKEGA PARKA IN VODENI OGLEDI

Ponedeljek, 01. april 2024

Mestna občina Nova Gorica jutri načrtuje odprtje Rafutskega parka in štiri vodene oglede, ki se bodo zvrstili med torkom in soboto. Park bo sicer po odprtju poleti odprt vsak dan med 8. in 20. uro, pozimi pa med 8. in 17. uro.

Obnova Rafutskega parka je stala okoli 2,5 milijona evrov, v kar so vključena tudi nujna vzdrževalna dela na Laščakovi vili, ki je tako kot park od leta 2003 zapuščena. V parku zaradi posebne mikroklime, zavetrja pred burjo, flišnih tal in potočka uspeva več eksotičnih vrst, kakršnih drugod po Sloveniji ne najdemo.

Obenem so nekatere rastline, ki jih poznamo kot grme, med njimi lovorji, lovorikovci in rododendroni, zaradi ugodnih razmer dosegle dimenzije mogočnih dreves. Rafutski hrast plutovec je celo najstarejši znan svoje vrste pri nas, najštevilnejše pa so ciprese in cedre, zelo dobro uspevajo tudi sekvoja, kalifornijski lovor, kalifornijska libocedra in mnoge druge toploljubne vrste.

V tem tednu bodo tako v torek, sredo, četrtek in soboto organizirani brezplačni vodeni ogledi, ki jih bodo izmenično opravljali krajinska arhitektka Katarina Iskra, arboristka Tanja Grmovšek in turistični vodnik Blaž Kosovel. Razen torka, ko je ogled predviden zgolj ob 17. uri, sta za oglede rezervirana dva termina, ob 10. in 17. uri.

Prijave zbira Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina na elek. naslov nova-gorica@vipavskadolina.si in na telefonsko številko 05 330 46 00.

V primeru slabega vremena bodo odprtje in vodene oglede premaknili, še sporočajo z mestne občine.  
Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C