IZVRSTNI DOSEŽKI MLADIH GLASBENIKOV SEVERNE PRIMORSKE NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU

Nedelja, 31. marec 2024

Z zaključnim koncertom izbranih prvonagrajencev se je sklenil letošnji 53. TEMSIG – državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije v organizaciji Zveze slovenskih glasbenih šol, ki so ga gostile glasbene šole v okolici Ljubljane in Zasavja ter Akademija za glasbo v Ljubljani. Mladi glasbeniki različnih starostnih kategorij so se pomerili v disciplinah: violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara ter citre, orgle, komorne skupine s pihali, komorne skupine s harmoniko in solfeggio. Tudi tekmovalci iz glasbenih šol na severnem Primorskem so dosegli odlične rezultate.


Glasbena šola Nova Gorica

Največ tekmovalcev je na državno tekmovanje poslala Glasbena šola Nova Gorica, kar je razumljivo, saj je največja glasbena šola v regiji. Zelo uspešne so bile učenke violončela iz razreda Petre Vodopivec. Angela Vezjak in Ana Klanjšček sta v svoji kategoriji prejeli zlato plaketo, Sara Rosa pa srebrno. Za spremljavo sta poskrbela korepetitorja Dušan Ješelnik in Karin Luin. Slednja je prejela tudi posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo.

V disciplini kitara je zlato plaketo prejel Krištof Bremec, učenec Eve Slokar Šfiligoj, iz njenega razreda sta bila srebrna Filip Forca in Lara Jug. Srebrni so bili tudi Patrik Fabrizio in Izak Mozetič, učenca Barbare Gorkič, ter Marcel Berce, učenec Matjaža Remca, bronasta pa Sofia Matelič iz razreda Vlaste Rosa


Zelo uspešni sta bili učenki harfe iz razreda Erike Bersenda, ki sta dosegli Tais Kobal zlato, Lucija Pegan pa srebrno plaketo. Zlato plaketo in 1. nagrado si je prislužila učenka viole Sara Gregorčič, njen mentor je Marko Kodelja. Pri klavirju jo je spremljala korepetitorka Karin Luin, ki je prejela posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalko in umetniško podporo. Violinistka Ariana Ambrož, učenka mentorice Amande Vidic, in Eleonora Sluga, učenka Clare Bensa, sta bili srebrni, Eva Klanjšček, učenka Marka Kodelje, in Angela Simič iz razreda Clare Bensa bronasti, njena učenka Karin Jug pa je prejela priznanje. Korepetitorka je bila Andreja Konjedic. Lev Lipušček, učenec kontrabasa iz razreda Štefana Švaglja, je na državnem tekmovanju priigral srebrno plaketo.


Glasbena šola Idrija

Tudi učenke in učenci Glasbene šole Idrija so se z državnega tekmovanja mladih glasbenikov vrnili z odličnimi rezultati. Kitaristka Julija Alič je bila z osvojenimi vsemi 100 točkami absolutna zmagovalka v svoji kategoriji in prejela zlato plaketo ter prvo mesto. Nagrajen je bil tudi kitarist Gaber Prezelj, in sicer s srebrno plaketo, oba sta učenca Nine Čebokli. Srebrna je bila tudi Nina Kavčič, učenka Mojce Bence. Uspešni so bili kitaristi oddelka v Cerknem, ki jih poučuje Viktor Papež: Iza Pegan in Mia Pirih sta bili srebrni, Loti Erjavec in Zoja Bogataj pa bronasti v svojih kategorijah. Izvrstna sta bila tudi citrarja iz razreda Teje Ličar Močnik: Vasja Bizjak je priigral zlato plaketo in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, Vital Bizjak pa srebrno plaketo. Srebrni sta bili tudi obe komorni skupini s pihali, in sicer trio Mistico v sestavi Maja Menart, Tinkara Tušar in Karolina Gantar, njihova mentorja sta Špela Flajšaker in Armin Ćolarić, ter Busy cat trio, ki ga sestavljajo Julija Bizjak, Iva Katarić in Božo Bizjak pod mentorstvom Špele Flajšaker, Ane Souza Leban in Petre Platiše. Srebrna je bila tudi violončelistka Ema Nina Kacin, učenka mentorja Emila Zubčevića. Pri klavirju jo je spremljala Nada Komnenović.


Glasbena šola Tolmin


V Glasbeni šoli Tolmin so se razveselili rezultatov svojih učenk in učencev. Lara in Sara Fortunat, učenki Aleksandra Ipavca in Mojce Križnič, sta bili zlati v kategoriji komorne skupine s harmoniko. Zlato plaketo in tudi posebno priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo je prejel violinist Jaka Bradaškija iz razreda Mojce Križnič. Pri klavirju ga je spremljala Ana Kravanja Leskovec, ki je bila nagrajena s posebnim priznanjem za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo. Zlata je bila tudi kitaristka Lucija Hrast iz razreda Mirjane Antih Čebokli, citrarka Ana Brina Bric, mentorica je Teja Ličar Močnik, se je z državnega tekmovanja vrnila s srebrno plaketo, komorna skupina s pihali v sestavi Ula Mlinar, Neža Šorli in Nina Kobal iz razreda Ane Souza Leban in Nike Hribar pa so prejele priznanje za udeležbo. Tekmovanja se je udeležil tudi učitelj harmonike na šoli Nejc Čebokli in v kategoriji komorne skupine s harmoniko prejel zlato plaketo. 


Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina


Tudi mladi glasbeniki, ki znanje nabirajo na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina, so se domov vrnili s priznanji. Kitaristki Neža in Eva Žvokelj, njun mentor je Ante Radnić, sta vsaka v svoji kategoriji priigrali zlato plaketo, Radničeva učenka Iva Mozetič ter Tjaž Malavašič, Gregor Medvešček in Neža Jež iz razreda Tilna Lancerja pa so bili srebrni. Med violončelisti mentorice Polone Repše je zlato plaketo v svoji kategoriji prejel Aljaž Remec, Hana Peljhan, Eva Von Rottenburg in Vita Batič so bile srebrne. Pri klavirju jih je spremljala Divna Jandrić. Zlato plaketo pa je prejela harfistka Lina Dolgan, učenka mentorice Erike Bersenda. Violinistka Karin Makovec iz razreda Kristine Markovič je prejela srebrno plaketo, Ambrož Bratina, Ema Brecelj in Klara Repič iz razreda Polone Praček ter Klara Von Rottenburg in Hana Bizjak iz razreda Kristine Markovič pa so bili bronasti. Vse violiniste je pri klavirju spremljala Kristina Morelj Gec.


Metka Rupnik

Fotografije: Na naslovni fotografiji Julija Alič (Foto: glasbene šole in osebni arhivi nagrajencev)


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C