V TRNOVEM ODPRLI NOVO ENOTO VARSTVENO-DELOVNEGA CENTRA NOVA GORICA

Petek, 29. marec 2024

Na Trnovem so po dobrem letu od položitve temeljnega kamna odprli novo enoto Varstveno-delovnega centra Nova Gorica, ki bo dvajsetim uporabnikom služila kot nov dom. 

Projekt v višini 2,5 milijona evrov je v celoti financiralo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, z njim pa se pomembno razbremenjuje enoto v Stari Gori.

Usmeritev varstveno-delovnih centrov se v zadnjih desetletjih vedno bolj usmerja proč od velikih, pogosto bolj kot ne natrpanih enot, kjer uporabniki živijo v večposteljnih sobah in primerov, kot je ta na Trnovem, bo v prihodnjih letih v Sloveniji še več.

"Izredno smo veseli otvoritve tega novega objekta, ki bo dejansko pomenil boljšo kvaliteto življenja, več protora za uporabnike. Česar smo pa res najbolj veseli, je sprejetost v skupnost. To je izredno svetel in pomemben primer za celo državo. 

Smo v nekem obdobju, ko je glavni cilj socialnega varstva najprej poskrbeti za ljudi, nadalje pa poskrbeti za vključenost v skupnost. Za proces deinstitucionalizacije bo pomemben tudi dokument, ki ga je pred dvema tednoma podpisal minister Simon Maljevac, po katerem bi do leta 2030 podobne razpršene enote dobili vsi tovrstni zavodi. Za ta namen bodo namenjena tudi evropska kohezijska sredstva," 

je povedal državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič. 


Upamo le lahko, da bodo speljani hitreje, težko bo namreč na vsako takšno pridobitev čakati skoraj 15 let. Direktorica VDC Nova Gorica Maša Černe:

"Zgodba ima kar dolgo brado, začela se je leta 2010 z idejo tedanje direktorice VDC Nova Gorica Teje Leban, takrat se je tudi organiziral dobrodelni koncert Giannija Rijavca, na katerem so v okviru Fundacije Most zbirali sredstva, s katerimi so nam sedaj kupili dva masažna stola za uporabnike."


Nova enota zadostuje najnovejšim standardom bivanja in preživljanja časa v tovrstnih institucijah, poleg tega pa bodo s selitvijo oskrbovancev iz Stare Gore dobili možnost, da tamkajšnje večposteljne sobe preuredijo v eno- in dvoposteljne, je povedala Maša Černe.

"Ne gre za povečevanje kapacitet, temveč za selitev in sprostitev prostora v enoti Stara Gora. Pridobili bomo 16 enoposteljnih in dve dvoposteljni sobi, torej prostor za 20 uporabnikov, to je starejših z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. 

Nove zaposlitve ne bodo potrebne, je dejala Černetova, poleg tega pa bodo znotraj zavoda lahko uresničili načrt razdelitve uporabnikov:

"Radi bi ločili naša dva programa, torej tistega oseb z motnjo v telesnem in duševnem razvoju ter program uporabnikov s pridobljeno možgansko poškodbo."

Vsi deležniki so poudarili dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo, čemur pritrjuje predsednica Krajevne skupnosti Trnovo Tanja Vončina: 

POGOVOR: Tanja Vončina

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C