PISANKA: S TREBIJA NA ERMANOVEC

Sreda, 27. marec 2024

Ponovno bomo obuli pohodniške čevlje in se s Trebije povzpeli na Ermanovec. Gre za 1026 metrov visoko in izredno priljubljeno izletniško točko, ki leži med Cerknim in Gorenjo vasjo. 

Pot na ta hrib je pravi balzam za dušo, na vrhu vas čakajo travniki in planinski dom, nagrajeni pa ste še s prelepo razgledno točko, ki prikaže vse lepote večjega dela zahodne Slovenije. 

A seveda lepo počasi, najprej bomo morali malo zagristi v hrib, da se bomo lahko naužili lepih razgledov. Kot rečeno bo naša začetna točka Trebija, in preden se bomo podali naprej bomo naprej spoznali Krajevno skupnost v kateri bomo danes planinarili. Nekaj več o teh krajih, nam je najprej zaupal predsednik Krajevne skupnosti Trebija, Miha Mrak.


POGOVOR KS TREBIJA


Od predsednika krajevne skupnosti smo izvedeli nekaj splošnih informacij o teh krajih, preden pa se podamo naprej v hrib, bomo obiskali še eno od najbolj aktivnih društev v krajevni skupnosti, in sicer gasilce. O delovanju Prostovoljnega gasilskega društva Trebija, nam bosta nekaj več povedala poveljnik Tomaž Jereb in predsednik društva Tomaž Kokelj.


POGOVOR PGD TREBIJAFoto: PGD Trebija Facebook

Spoznali smo naselje Trebija in istoimensko krajevno skupnost, sedaj pa je čas, da se povzpnemo proti Ermanovcu. Ves čas hoje pridno sledimo markaciji, seveda pa lahko naredite tudi, kakšen ovinek kot ga bomo seveda naredili tudi mi. Krajši postanek bomo namreč naredili v Stari Oselici, kjer se nahaja Healing Farm, kjer mlada lastnica kmetije Martina Obed ponuja možnosti za nastanitve za družine, posameznike in skupine v prijetnih apartmajih. Velika brunarica na posestvu pa še dodatno nudi možnosti za srečanja in delavnice, ki jih je mogoče organizirati. Na posestvu pa je prav posebna, skoraj zdravilna energija, več pa prisluhnite v pogovoru.


POGOVOR HEALING FARM


Foto: Arhiv Healing farm

Še vedno se mudimo v Stari Oselici preko katere smo se s Trebije podali na razgledni vrh Ermanovec. Kot je že v uvodnem pogovoru predsednik Krajevne skupnosti Trebija omenil, je v teh krajih še vedno veliko družinskih kmetij, ki skrbijo za proizvodnjo kakovostne, domače hrane. Ena izmed njih je tudi Kmetija pr' Leskovc, na kateri mladi gospodar Jakob Dolinar nadaljuje delo svojih staršev. Trenutno kmetijo vodijo družinsko, a bi radi v svoje delo vpeljali še koga, ki bi ga delo na kmetiji in sirarni zanimalo. Več pa v pogovoru.


POGOVOR KMETIJA PR` LESKOVC


Foto: Arhiv kmetije

Danes smo obiskali priljubljeni vrh Ermanovec, ki je najvišji vrh v grebenu, ki s severozahodnega konca zapira Poljansko dolino Le nekaj korakov stran od vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, pa se nahaja lepa razgledna točka, s katere se nam odpre odličen pogled na vse strani. Nekoliko pod vrhom na razglednem slemenu severozahodno od vrha Ermanovec ob lokalni cesti, ki pelje s Trebije prek Stare Oselice in Slemena na Kladje, pa stoji tudi priljubljena Koča na Ermanovcu. Ker nas je pot že dobro utrudila se bomo pred spustom v dolino, ustavili še v koči. S kočo upravlja Planinsko društvo Sovodenj, več o njenem delovanju in ponudbi pa Daša Šturm in Barbara Telban.


POGOVOR KOČA NA ERMANOVCU


Foto: Arhiv PD Sovodenj

Maja Vojska
Foto: Na naslovni fotografiji je kapelica z zvonom, ki leži nekoliko pod vrhom Ermanovca. Vir: Zavod poljanska dolina


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C