PISANKA: ŽELEZNIKI

Četrtek, 14. marec 2024

Tokratna oddaja nas je popeljala na Gorenjsko, obiskali smo namreč mestece Železniki, ki skriva bogato zgodovino, na drugi strani pa društva in aktivni posamezniki skrbijo, da ima naselje živahen utrip tudi danes.

Železniki so manjše mesto in središče istoimenske občine, kot že samo ime pove, imajo bogato tradicijo železarstva. Železniki so namreč nastali iz fužinarskega naselja, ki se prvič omenja že v 14. stoletju. Še vedno je v kraju močno prisotna industrija, ki zaposluje večino prebivalstva, s kovinskopredelovalnimi, pohištvenimi in drugimi obrati. Staro fužinarsko jedro kot celota ima status kulturnega spomenika lokalnega pomena. V zgodovino smo se sprehodili z našo prvo sogovornico kustosinjo Muzeja Železniki, Katjo Mohorič Bonča.


Pogovor Muzej Železniki


Foto: Aleksander Čufar

Ob ogledu plavža, edinstvene tehniške dediščine Železnikov in Muzeja Železniki se obiskovalec Železnikov hitro lahko vrne nazaj v zgodovino in si predstavlja utrip tega območja, a v gorenjskem mestecu, ki ga danes raziskujemo, si lahko turist ogleda še veliko zanimivega. Kam vse se lahko v Železnikih odpravimo, pa nam je več zaupala muzejska vodnica v Muzeju Železniki Nataša Habjan.


Turizem Železniki


Foto: Aleksander Čufar

Da tradicija klekljanja živi naprej skrbi tudi Turistično društvo Železniki, najbolj aktivni del društva so namreč prav klekljarice, ki ohranjajo več kot stoletno tradicijo čipkarstva in skrbijo, da s kvalitetnimi čipkami ime mesta gre po vsem svetu. Sicer pa je delo društva, osredotočeno predvsem na organiziranje tradicionalnih prireditev, kot so Luč v vodo, Andrejev sejem in največja prireditev Čipkarski dnevi. Več pa predsednik društva Tomaž Weiffenbach.


Pogovor TD ŽeleznikiFoto: TD Železniki

Klekljanje se je v Železnike razširilo leta 1881, leta 1907 pa je bila ustanovljena Cesarsko-kraljeva čipkarska šola, ki z eno krajšo prekinitvijo deluje vse do danes. Čipkarsko šolo Železniki vsako leto obiskuje več kot 100 učencev osnovne šole od 1. do 9. razreda. Več o delovanju šole, pa nam je zaupala vodja Čipkarske šole Železniki Irena Benedičič.


Pogovor Čipkarska šola Železniki


Foto: Čipkarska šola Železniki

V Železnikih vsako leto poteka tudi glasbeni festival alternativne glasbe Krawal v organizaciji kulturnega društva Rov. Društvo je lansko leto prejelo tudi priznanje Občine Železniki za njihovo dolgoletno delo na razvoju in promociji alternativne glasbe na območju Selške doline. Poleg v širšem prostoru najbolj prepoznavnega festivala Krawal, pa društvo organizira še druge dogodke, in sicer Praznik glasbe, Salve iz avle, Vidra NI Riba in druge. O delovanju društva, ki je v lanskem letu praznovalo tudi 30 let delovanja, sta nam zaupala tudi člana Robert Prezelj in Gregor Galjot.


Pogovor Društvo ROVFoto: Društvo ROV Železniki


Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C