BOSCAROLOVO PODJETJE BO ZAČELO S PRIDELAVO MESA V LABORATORIJIH

Torek, 27. februar 2024

V Ajdovščini od začetka leta deluje podjetje Tech4Meat, ki bo razvijalo in proizvajalo meso iz izvornih celic. Za družbo stojijo Ivo in Taja Boscarol ter Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo. Po mnenju Boscarola, ki je pobudnik, ustanovitelj ter eden od družbenikov, bo proizvodnja mesa v laboratorijih, kasneje tudi rastlin, pripomogla k reševanju bodočih težav s pomanjkanjem hrane. 

V podjetju imajo trenutno dve zaposleni in več zunanjih sodelavcev, med njimi iz ajdovskega Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, ki je tudi eden izmed družbenikov. Izvajajo številne raziskave, v nekaj letih pa želijo na trg že poslati prve izdelke. V naslednjih mesecih bodo krepili ekipo redno zaposlenih.

V laboratorijih je iz ene same živalske celice mogoče narediti meso na human način, ki je dejansko pravo meso, a zanj ni treba rediti ter ubijati živali. S tem se po besedah raziskovalca Marka Ušaja, ki s podjetjem sodeluje kot zunanji sodelavec, prispeva tudi k varovanju okolja, saj za prehrano človeštva ne bo več treba rediti toliko živali. Na vprašanje, kakšen okus bo imelo tako meso, Ušaj odgovarja.


Izjava Marko Ušaj


Na ta način bo potrebnih manj živalske krme in gnojil, manj bo izpustov metana ter živalskih ostankov, ki prav tako onesnažujejo okolje.


Izjava Marko Ušaj


V laboratorijih se lahko po njegovih besedah poleg mesa 'pridela' tudi drugo hrano, saj je mogoče pridelati vse, kar se lahko pridela z rastjo celic. Odvisno je od tega, kakšna je osnovna celica in kako jo gojimo. Tudi iz rastlin lahko vzamejo (izvorne) celice in jih potem nagojijo, iz tega pa proizvajajo bodisi končne izdelke bodisi polizdelke, je dodal.


Med večjimi izzivi pridobivanja tovrstnega mesa v podjetju Tech4Meat izpostavljajo način, kako gojiti celice na ekonomsko sprejemljiv način.


Ivo Boscarol je po prodaji večinskega deleža Pipistrela ameriški družbi Textron leta 2022, za katerega je iztržil več kot 200 milijonov evrov, napovedal, da bo del kupnine vložil v nove poslovne izzive, med njimi je omenil tudi proizvodnjo mesa iz izvornih celic.


Izjava Ivo Boscarol


Čeprav je trg kultiviranega mesa še v razvoju, že obstajajo podjetja v bližini Slovenije, ki se ukvarjajo s podobnimi inovacijami. Tech4Meat namerava s svojimi inovativnimi pristopi, ambicioznimi cilji ter odgovornim poslovanjem postati ključni akter na trgu.

 


Foto: Iz arhiva Primorskega vala
Povzeto po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C